Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Persberichten

NSZ vraagt duidelijkheid: “In deze fase kunnen we ons geen onduidelijkheden meer permitteren”


Brussel, 24 maart 2020 - Volgens ondernemersorganisatie NSZ zijn er momenteel veel onduidelijkheden over de coronavoorschriften die de overheid oplegt. “Vooral omdat de regels voortdurend worden bijgestuurd”, meldt Christine Mattheeuws. Het wordt tijd dat de overheid dringend een lijst publiceert van de zaken die al dan niet mogen open zijn. Daaraan zou iedereen zich ook moeten houden. Bovendien dienen we nu oneerlijke concurrentie te vermijden. Waarom mogen supermarkten nog kledij, elektro en bloemen verkopen terwijl de kleine zelfstandigen die die producten verkopen dicht moeten zijn? En wat met de ondernemers die de facto zo goed als gesloten zijn? Denken we maar opticiens, tandartsen, kinesisten die enkel de noodzakelijke verzorging doen en alle toeleveranciers van de zaken die gesloten zijn? Of de zaken die mogen verder doen, maar die omwille van personeelstekort de deuren moeten sluiten? Zolang zij mogen doorwerken is er geen premie voorzien. NSZ vraag dringend bijkomende steunmaatregelen voor ondernemingen die ‘secundair getroffen’ worden. Zo niet, riskeren zij ook serieuze financiële problemen te krijgen.

“We krijgen dagelijks duizenden telefoons en mails van ondernemers. Het begrip voor de maatregelen is unaniem, maar toch merken we dat er frustraties ontstaan over onlogische of onduidelijke voorschriften. Waarom heeft het zolang geduurd vooraleer kappers gesloten werden? Social distancing is daar compleet uit den boze”, reageert Mattheeuws. “Er is al op korte termijn veel goed werk verzet door de overheid. NSZ vraagt nu aan de overheden om resoluut te kiezen voor eenduidigheid, transparantie en consequentie.” Het wordt dringend tijd dat de overheid een lijst publiceert van de zaken die al dan niet mogen open zijn. Daaraan zou iedereen zich ook moeten houden.”

Onlogische voorschriften leiden tot onduidelijkheid en frustratie. Dat kunnen we ons in deze situatie niet meer permitteren”, geeft Mattheeuws aan. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen supermarkten en kleinere zelfstandige zaken. Mensen mogen zich verplaatsen voor essentiële zaken. Waarom dan niet simpelweg afspreken om momenteel geen elektro en kledij in de supermarkten te laten verkopen? Volgens NSZ leidt dit tot oneerlijke concurrentie tegenover zelfstandige zaken die verplicht moeten sluiten.

Ten slotte vraagt NSZ ook om snel met eenduidige steunmaatregelen te komen voor ondernemingen die ‘secundair’ worden getroffen. Bedrijven die materiaal leveren in sectoren die gedwongen sluiten of sectoren die open mogen blijven, maar geen klanten meer zien. Zo zijn bijvoorbeeld kinesisten, podologen en tandartsen niet verplicht om te stoppen. Toch zien ze logischerwijs héél veel minder mensen en sluiten ze vaak vrijwillig. Ook voor hen moeten er steunmaatregelen uitgewerkt worden”, besluit Mattheeuws.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

NSZ vraagt snel duidelijkheid en aanvullende maatregelen voor kmo’s en zelfstandigen: “Uitzonderlijke maatregelen vergen uitzonderlijke compensaties”

Brussel, 13 maart 2020 - De regering kondigde extra steunmaatregelen aan na de beslissing om cafés, restaurants en discotheken volledig en andere winkels tijdens het weekend te sluiten tot 3 april. Gezien de omstandigheden een noodzaak. Ondernemersorganisatie NSZ drong met succes aan om de bestaande hinderpremie van openbare werken als inkomenscompensatie uit te breiden voor de horecasector en winkels die hun zaken sluiten. Mattheeuws: “NSZ dringt er  nu verder op aan dat de sociale bijdragen en belastingen gedurende die cruciale periode niet verschuldigd zouden zijn. Bovendien moet ook het overbruggingsrecht verder uitgebreid worden  zodat ondernemers een vervangingsinkomen hebben. Ook de ziektedagen van het personeel zouden gedurende die periode niet ten laste van de werkgevers mogen vallen. Tenslotte moeten ook maatregelen worden voorzien voor  de kosten, de voorraden, toeleveranciers in de handel, horeca, rust- en ziekenhuizen.” NSZ is tevreden door alle regeringen te zijn gehoord maar hoopt dat er snel bijkomende maatregelen zullen worden genomen. Want de horeca en de detailhandel zijn sectoren zonder veel reserves die nu op hun tandvlees zitten.
Uitzonderlijke maatregelen snel nodig

“Uitzonderlijke maatregelen vragen uitzonderlijke compensaties”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “We beseffen dat dit noodzakelijke en uitzonderlijke maatregelen zijn om menselijke catastrofes op de lange termijn te vermijden. En iedereen wil Italiaanse situaties vermijden. Maar op dit moment heerst er ongerustheid bij de zelfstandigen.” 

“De maatregelen die vandaag door de Vlaamse  regering aangekondigd zijn zoals de hinderpremie zijn een eerste stap in de goede richting, maar er zal veel meer nodig zijn, willen we vermijden dat hele sectoren hieraan ten onder ondergaan. NSZ vraagt om regionaal én federaal zoveel mogelijk belastingen en sociale lasten te laten wegvallen. Ook het overbruggingsrecht moet versoepelen. De administratieve afhandeling moet bovendien zo snel mogelijk gebeuren. Bovendien zijn er liquiditeitsmaatregelen nodig.
Wanneer een patiënt een doktersattest heeft met melding van corona zou het een piste zijn om te kijken of er toch telewerk mogelijk is. De regeringen beseffen gelukkig dat maatregelen nodig zijn. Maar jammer genoeg zijn er vandaag geen bijkomende federale maatregelen aangekondigd. NSZ hoopt dat die snel zullen komen.


Snel duidelijkheid

“NSZ stelt alles in het werk om de onduidelijkheden en de tekortkomingen in de voorgestelde maatregelen weg te werken. In een crisissituatie als deze moeten we allen aan dezelfde kar trekken. Duizenden ondernemers zijn door de maatregelen ongewild getroffen. Onze voorstellen zijn essentieel wil de regering onherstelbare economische én menselijke schade vermijden”, besluit Mattheeuws.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57