
Getroffenen kunnen sinds april 2022 rekenen op een tussenkomst van het Promaz-fonds. Dat komt in heel België tussen voor bodemverontreiniging veroorzaakt door een lek in de mazouttank of -leidingen, voor zover die gebruikt worden voor verwarming. Het maakt niet uit of het over een ondergrondse of een bovengrondse tank gaat.
Tot eind februari
Maar wie nog een beroep wil doen op het fonds moet zich haasten. Aanvragen voor een gekende verontreiniging kunnen tot en met 28 februari 2025 ingediend worden, daarna niet meer. Het volstaat dat de aanvraag tot de tussenkomst uiterlijk op 28 februari 2025 bij Promaz is aangekomen. De aanvragen zullen met de nodige soepelheid behandeld worden. Eventueel ontbrekende bijlagen kunnen iets later worden overgemaakt om het aanvraagdossier te vervolledigen.
Dubbel opzet
Eigenaars die met een lek in hun stookolietank worden geconfronteerd en tijdig hun aanvraagdossier bij Promaz indienen, kunnen ervoor opteren om de bodemsanering door Promaz te laten uitvoeren. Wie al een sanering liet uitvoeren en die zelf bekostigde, kan een terugbetaling van de saneringskosten vragen. De sanering moet dat wel conform de geldende procedure gebeurd zijn.
Niet volledig gratis
Dat er een fonds is, betekent niet dat de sanering volledig gratis is voor de aanvrager. De kosten van een tankcontrole en een oriënterend bodemonderzoek om uitsluitsel te geven of sprake is van bodemverontreiniging zijn ten laste van de aanvrager.
Bij een aanvraag tot tussenkomst van Promaz zijn er altijd 30,25 euro dossierkosten. Ook zijn er beheerskosten: 10 procent van de totale kostprijs van de onderzoeken en de saneringswerken, met een maximum van 500 euro (exclusief btw) per residentieel dossier en 1.500 euro (exclusief btw) voor andere gebouwen.
Wie na 8 mei 2019 overgeschakeld is van verwarming op stookolie naar een andere energiebron, zoals gas, zal in principe een franchise van 1.000 euro (exclusief btw) voor een dossier met woonfunctie en 2.000 euro voor andere dossiers moeten betalen.
Als een deel van de saneringskosten gedekt is door een privéverzekering kunt u voor dat deel niet meer aankloppen bij Promaz.
De maximale financiële tussenkomst van Promaz bij een sanering bedraagt 200.000 euro inclusief btw per site of terrein voor woningen (huizen en appartementsgebouwen) en 100.000 euro voor andere gebouwen (kantoren, scholen en ziekenhuizen). Valt de sanering duurder uit, dan moet de aanvrager de rest zelf bekostigen.
Toekomstige verontreinigingen?
Het is de bedoeling dat er een collectieve verzekering komt, waardoor stookoliegebruikers ook na 28 februari 2025 een financiële tussenkomst kunnen krijgen. Met de oprichting van die “captive” wil men alle stookoliegebruikers ook na het verstrijken van de aanmeldingsperiode de zekerheid geven dat ze kunnen terugvallen op een financiële tussenkomst voor toekomstige bodemverontreinigingen.
Lekkende tank moet onmiddellijk buiten gebruik gesteld worden
In Vlaanderen zijn er specifieke regels over wat moet gebeuren met een lekkende stookolietank. Die zijn sinds 1 januari 2025 aangescherpt. Tot vorig jaar konden particuliere eigenaars - behalve in geval van ernstige verontreiniging - in de periode van november tot maart de buitengebruikstelling van een lekkende stookolietank wat uitstellen, om in de koude wintermaanden niet zonder verwarming te vallen. Die uitstelmogelijkheid is geschrapt. Voortaan moet de lekkende tank onmiddellijk buiten gebruik gesteld worden. Die mag wel vervangen worden door een nieuwe tank, ook als er een aardgasaansluiting mogelijk is.
Voorts is voor particuliere eigenaars een termijn van 36 maanden vastgelegd voor het ledigen en het reinigen van de tank bij een buitengebruikstelling. Een bovengrondse tank moet niet verplicht verwijderd worden. Die verplichting is er wel voor een ondergrondse, tenzij dat niet mogelijk is omdat bijvoorbeeld de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komt. In dat laatste geval mag de tank gevuld worden met een inert materiaal. De buitengebruikstelling en eventuele verwijdering moeten gebeuren onder toezicht van een erkende technicus, die een attest aflevert.