
Dubbel belastingverdragen
In de eerste plaats heeft België met een hele reeks andere landen zogenaamde dubbel belastingverdragen afgesloten. Dit zijn verdragen die bepalen welk land bevoegd is om belastingen te heffen over een bepaald inkomen. Voor onroerende inkomsten geldt op deze wijze meestal de regel dat enkel het land waar het goed gelegen is heffingsbevoegd is.
Ondanks het bestaan van deze verdragen ontsnapt u toch niet volledig aan een verhoging van uw Belgische belastingen. Als woonstaat past België immers een vrijstelling toe met het zogenaamde progressievoorbehoud. Dit wil zeggen dat uw Belgische belastingen eerst berekend worden op uw totale wereldwijde inkomen en de verkregen belasting slechts in een volgende fase proportioneel wordt verminderd. Dit leidt ertoe dat buitenlandse inkomsten, ondanks hun vrijstelling, toch tot hogere belastingen leiden voor uw andere (Belgische inkomsten) doordat u tot hogere belastingtarieven zal komen.
Vermindering tot de helft
Ook als je over een onroerend goed beschikt in een land waarmee België geen zulke overeenkomst sloot kan je je beroepen op een vrijstelling. In dat geval staat België eenzijdig een vrijstelling toe tot de helft van de belastingen die je op een buitenlands inkomen verschuldigd bent.
Conclusie?
Voor je een tweede verblijf koopt kijkt u dus best na of België met dit land een dubbel belastingverdrag afsloot. Gelukkig is dit wel het geval voor de meeste ontwikkelde landen en Europese landen.
Dit artikel komt uit de nieuwsbrief van 16 januari 2025 van De Zelfstandige.
Wil je ons magazine ontvangen en genieten van onze andere diensten? Word nu lid!