Winkelleegstand daalt opnieuw, maar enkel omdat panden andere invulling kregen

Categorie Algemeen
Winkelleegstand daalt opnieuw, maar enkel omdat panden andere invulling kregen

De leegstand van handelspanden is in België vorig jaar voor het derde jaar op rij afgenomen. De daling met bijna 1 procent is wel opvallend groter dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Locatus, dat sinds 2008 de leegstandcijfers bijhoudt. De daling is te toe te schrijven aan het feit dat heel wat winkelpanden zijn omgebouwd tot woning of kantoor.

Het aantal leegstaande panden daalde van 11,3 procent begin 2023 naar 10,4 procent eind van het jaar.

De daling komt er niet omdat er meer retailers een winkel geopend hebben, want er waren net minder ondernemers actief, stelt Locatus. Het afgelopen jaar zijn 3.000 winkelpanden omgebouwd naar een woning of kantoor. Daardoor nam de leegstand af. Het besef groeit in de Belgische steden de laatste jaren dat handelspanden moeten getransformeerd worden.

De leegstand daalt het meest in Vlaanderen, van 10,6 naar 9,6 procent, en het minst in het Brussels Gewest, van 11,4 naar 10,7 procent. De verschillen tussen de gewesten zijn vorig jaar alleen maar groter geworden.

De winkelleegstand was de voorbije zestien jaar in België fors toegenomen, vooral door de opkomst van het online kopen, maar sinds begin 2021 is een daling ingezet.