Vlaamse regering en landbouworganisaties bereiken akkoord

Tags
Categorie Algemeen
Vlaamse regering en landbouworganisaties bereiken akkoord

De Vlaamse regering heeft donderdagavond na urenlange onderhandelingen een akkoord bereikt met de landbouworganisaties. Het akkoord bevat een pakket maatregelen. Een van de voornaamste knelpunten ging over de bescherming van landbouwgrond, een belangrijke eis van de landbouworganisaties. Daar is afgesproken dat de Vlaamse overheid tot 1 oktober zelf geen grond in agrarisch gebied meer aankoopt. Er gelden wel enkele uitzonderingen, zoals voor werken van algemeen belang of in overstromingsgebieden, maar ook voor gronden in Europees beschermde natuurgebieden (Speciale Beschermingszones of SBZ's). 

Er komt ook een werkgroep met daarin alle betrokken sectoren (landbouw, natuur, industrie...) die zich moet buigen over de problematiek van grondgebruik in Vlaanderen. Een eerste rapport moet tegen 1 juli 2024 klaar zijn. Die werkgroep zal in eerste instantie worden voorgezeten door minister-president Jambon. Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het belangrijk dat landbouw- en natuurorganisaties in die werkgroep samen een visie kunnen uitstippelen over het grondgebruik in Vlaanderen. 

Wat het mestbeleid betreft, is onder meer afgesproken dat de nulbemesting in VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk, waardevolle natuur) uit het milieueffectenrapport (MER) van het nieuwe mestactieplan (MAP7) wordt gehaald.

Wat het stikstofdossier betreft, wordt er inhoudelijk niks veranderd aan het bereikte akkoord. Er is wel afgesproken dat de Vlaamse regering het onderzoek naar de omslag van een depositie- naar een emissiemodel meteen opstart. Voor het Turnhouts Vennengebied zal, zoals voorzien in het stikstofdecreet, de pauzeknop ingedrukt worden voor bepaalde natuurdoelen zolang het onderzoek en het gesprek met Europa loopt in verband met de haalbaarheid die natuurdoelen. Dat gesprek met Europa wordt daarenboven al eind deze maand opgestart. Naar het voorbeeld van het overlegcomité in de bouw (VBOC) en het industrieforum komt er ook een strategisch overleg landbouw.

Er komt ook een vermindering van de administratieve lasten. Zo wordt de Mestbankaangifte vereenvoudigd, wordt de kalenderlandbouw (kalender die boeren verplicht om op bepaalde tijdstippen te bemesten en te oogsten) versoepeld en komen er minder snel boetes bij overtredingen.

"Voor een aantal mensen zal het voldoende zijn, voor een aantal mensen onvoldoende", reageert ABS (partnerfederatie van NSZ)-voorzitter Hendrik Vandamme. Volgens hem is het belangrijk dat het akkoord toont dat er "meer respect is voor de land- en tuinbouw". Onder meer de tijdelijke pauzeknop in de aankoop van landbouwgrond is voor ABS een belangrijk punt. "Het komt er nu op aan dat er snel werk gemaakt wordt van wat er op papier staat".