Thuiswerk neemt overal in België toe, maar vooral in Brussels Gewest

Tags
Categorie Algemeen
Thuiswerk neemt overal in België toe, maar vooral in Brussels Gewest

Thuiswerk wordt steeds populairder, en dat vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blijkt uit het jaarlijkse 'Cahier' van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA).

Het aantal thuiswerkers in België is sinds de COVID-19-crisis sterk toegenomen. Voor de coronacrisis werkte ruim een kwart van de Belgen van thuis uit. Sinds de pandemie blijven 36 procent van de Belgische werknemers thuis - een stijging van 11 procent.

Daarnaast stijgt ook het percentage van 'intensief thuiswerk' in België. 17 procent van de Belgen brengt meer dan de helft van de werktijd thuis door. Voor COVID bedroeg dat percentage slechts 7 procent.
In Brussel zijn de cijfers nog veel meer uitgesproken. Historisch gezien is thuiswerk gebruikelijker in Brussel dan elders in België. 41 procent van de werknemers die in Brussel wonen, werkt van thuis uit. 48 procent van de mensen die in Brussel werken, doen dat ook van thuis. Volgens BISA is dat "een aanzienlijk aandeel", op zowel het Belgische als Europese niveau.

Daarnaast is ook het verschil in intensief thuiswerken meer uitgesproken in Brussel dan in de rest van het land. Dat heeft vooral te maken met het hogere aantal grote ondernemingen op het Brusselse grondgebied, wat de verschuiving van onregelmatig thuiswerk naar terugkerend en zelfs intensief thuiswerk grotendeels verklaart.

Volgens BISA zal thuiswerken hoe langer hoe meer de norm worden. Zelfs in het Brussels Gewest is er nog ruimte voor een verdere toename van thuiswerk, maar wel enkel bij diegenen die nu reeds occasioneel van thuis uit werken. Een verdere stijging zal afhangen van factoren zoals persoonlijke overwegingen of de regels over thuiswerk op het werk.