NSZ over verplichting om cash te aanvaarden: “Dit zorgt net voor duidelijkheid”

Categorie Algemeen
NSZ over verplichting om cash te aanvaarden: “Dit zorgt net voor duidelijkheid”

De plenaire vergadering van de Kamer stemde in met een wetsontwerp dat ondernemers dwingt om cashbetalingen te aanvaarden. NSZ reageert erg verwonderd dat dit als pestgedrag wordt beschouwd. “Toen elektronisch betalen een verplichting werd voor de handelaars, werd dit toch ook niet beschouwd als pestgedrag? Cash blijft belangrijk en moet blijven bestaan. Cash is ook een wettelijk betaalmiddel en het gebruik ervan de facto (laten) verbieden kan niet. Het is goed dat dit verduidelijkt wordt”, benadrukt NSZ.

NSZ reageert wél tevreden over de hervorming rond cash. “Cash blijft belangrijk als betaalmiddel. Cashbetalingen (laten) verbieden kan niet. Het is goed dat dit nu verankerd is. Dit zorgt voor duidelijkheid”, onderstreept NSZ.

Het verplicht aanbieden van een elektronisch alternatief bestaat sinds 1 juli 2022. Het verwondert NSZ dat deze maatregel die handelaars (ook diegene van wie de klanten uitsluitend of hoofdzakelijk met cash betalen) verplicht om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden, niet werd bestempeld als een pestmaatregel tegenover deze zelfstandigen. Uit cijfers van september vorig jaar blijkt dat tussen 1 juli 2022 en 1 augustus 2023 bij de Economische inspectie 443 meldingen binnenkwamen voor het weigeren van cash geld. Dit bewijst dat ook voor cashbetalingen een duidelijk wettelijk kader nodig was. Bovendien was er al een aanbeveling van de Europese Commissie om cashbetalingen te aanvaarden.”

“Cash is een zeer laagdrempelig betaalmiddel. Vooral voor een nog steeds aanzienlijk deel van de bevolking (zoals bijvoorbeeld ouderen, die vaak nog niet mee zijn in de digitale omwenteling), is dit nog steeds de houvast om mee te betalen. Ze hebben vaak nog geen toegang tot elektronische betaalmiddelen. Het gebruik van cash vergt geen technische vaardigheden en is dus een heel goed alternatief voor digitaal betalen. Cash is trouwens een betaalmiddel dat universeel wordt aanvaard en het is altijd nuttig om wat cash geld ter beschikking te hebben. Het is vaak handiger om bepaalde kleine aankopen, bijvoorbeeld op de markt, met cash te betalen. En als de betaalkaart gestolen of geblokkeerd werd, kan men zo de tijd overbruggen tot men een nieuwe kaart krijgt”, aldus NSZ. “En vergeet niet: wanneer de betaalterminal van de handelaar defect of buiten werking is, komt contant geld goed van pas.”

Tot slot wil NSZ ook benadrukken dat de consument soms cash verkiest om privacyredenen. Al deze redenen kunnen niet zomaar onder tafel geveegd worden.