Gewaarborgd loon voor doktersafspraak tijdens uren?

Categorie Q&A
Gewaarborgd loon voor doktersafspraak tijdens uren?

Wanneer jouw werknemer tijdens de werkuren een afspraak heeft bij zijn/haar huisdokter, heeft hij/zij in principe geen recht op gewaarborgd loon. Dit is wel het geval als het gaat om een zwangerschapsonderzoek, een onderzoek bij de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of een controleonderzoek n.a.v. een arbeidsongeval of beroepsziekte.

Buiten de hierboven vermelde uitzonderingen, dient uw werknemer zijn/haar afspraken voor een medisch onderzoek in zijn/haar privétijd te plannen (en dus niet tijdens de werkuren).

Lees meer Q&A's in ons ledenmagazine: klik hier

Als dit niet mogelijk is (en het toch tijdens de werkuren gepland is), zal de werknemer een halve of volledige dag vakantie of inhaalrust moeten opnemen in overleg met jou als werkgever. Hij/zij zal hiervoor dan geen recht hebben op gewaarborgd loon omdat hij/zij niet arbeidsongeschikt is.

Als de huisdokter na het medisch onderzoek een medisch attest aflevert inzake arbeidsongeschiktheid, wordt de werknemer als ziek beschouwd. In dit geval heeft de werknemer wel recht op gewaarborgd loon.
Als het medisch attest alleen de afspraak bevestigt zonder de werknemer als arbeidsongeschikt te erkennen, zal de werknemer geen recht hebben op de betaling van gewaarborgd loon.

Als werkgever kan je een medisch attest niet betwisten. Mocht je twijfels hebben over de waarachtigheid van een medisch attest dan kan je ofwel beroep doen op een controlearts ofwel klacht indienen tegen de desbetreffende arts bij de orde van geneesheren.

Te onthouden?
Jouw werknemer heeft, buiten de hierboven vermelde uitzonderingen, geen recht op gewaarborgd loon bij een doktersafspraak tijdens de werkuren.