Federale regering bereikt akkoord over vergroening fiscale steun voor bedrijven

Categorie Algemeen
Federale regering bereikt akkoord over vergroening fiscale steun voor bedrijven

De regering-De Croo heeft een akkoord bereikt over de vergroening van de investeringsaftrek voor bedrijven. De basisaftrek voor zelfstandigen en kmo's stijgt onder andere van 8 naar 10 procent. 

De federale regering wil bedrijven op de meest actuele manier steunen in de verduurzaming van hun processen. De lijsten met groene investeringen die in aanmerking komen voor aftrek zullen in de toekomst daarom driejaarlijks worden geactualiseerd. De bestaande regels worden op drie vlakken gewijzigigd.

Ten eerste stijgt de basisaftrek voor eenmanszaken en kmo's, die geldt voor investeringen in zaken als gebouwen, machines of transportmiddelen, naar 10 procent. De basisaftrek kan verhoogd worden met nog eens 10 procent voor digitale investeringen op het vlak van facturatie, klantenrelatiebeheer, e-commerce en cyberveiligheid.

Ten tweede komt er een nieuwe thematische aftrek voor groene investeringen van 40 procent voor eenmanszaken en kmo's, en van 30 procent voor grotere bedrijven. Vier types investeringen komen daarvoor in aanmerking: efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie, emissievrije vervoersmiddelen zoals elektrische bestel- en vrachtwagens, andere milieuvriendelijke investeringen zoals zuinigere watersystemen en groene digitale investeringen, zoals software die het energieverbruik monitort.

Ten derde wordt de bestaande aftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in -octrooien omgedoopt tot een technologieaftrek. Het verschil met vroeger is dat er nu vaste -percentages komen, die niet langer mee bewegen met de inflatie. Een tarief van 13,5 procent geldt voor de eenmalige investeringsaftrek voor octrooien en milieuvriendelijke investeringen rond onderzoek en ontwikkeling. Als de investeringsaftrek voor milieuvriendelijke investeringen rond onderzoek en ontwikkeling wordt gespreid over meerdere jaren, bedraagt het tarief 20,5 procent.

De nieuwe regeling kost de begroting 100 miljoen euro extra en gaat in vanaf 1 januari 2025.