België is Europees kampioen...staken!

Tags
Categorie Algemeen
België is Europees kampioen...staken!

België is de stakingskampioen van Europa! Vorig jaar moesten we nog Frankrijk laten voorgaan, maar ook hen heeft ons land nu van de troon gestoten zo blijkt. Een prijs om allesbehalve fier op te zijn. Uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut WSI blijkt dat per duizend werknemers in ons land sprake is van maar liefst 103 stakingsdagen per jaar in de periode 2013-2022. In België was 2022 bijna een recordjaar, met 164 verloren arbeidsdagen per 1.000 werknemers, het hoogste aantal sinds 2014 (221 stakingsdagen). Definitieve cijfers voor 2023 zijn er nog niet, maar het WSI ziet alvast vele acties bij Delhaize na de franchiseplannen van de directie.

Staken gaat te vaak ten koste van de gewone, kleine ondernemers die niets aan de onderliggende problematiek kunnen veranderen. De stakers raken de mensen die ze willen raken heel vaak niet. Tegelijkertijd creëren ze enkel nog afkeuring bij wie achter hen zouden moeten staan. De redenen tot staking mogen dan eventueel nog terecht zijn, de aanpak ervan is het niet gelet op het recht op werken. NSZ denkt dat het dringend tijd wordt na te denken over creatievere en meer gerichte manieren om eisen door te boksen naar hogerhand zonder dat derden, waaronder in de eerste plaats de ondernemers, er de dupe van zijn.

Dit Europees kampioenencijfer moet dus dringend naar beneden. Want de cijfers liegen niet. Terwijl de vakbonden te vaak het land proberen plat te leggen, moeten ondernemers vechten om te overleven. Het aantal stopzettingen kende een record en rondde in 2023 met 101.973 voor het eerst de kaap van honderdduizend. Bovendien stegen ook de faillissementen. Daardoor is er met ruim 1,266 miljoen ondernemingen begin 2024 maar sprake van een netto groei (verschil tussen start en stopzetting) van 1,46 procent. Dat is het laagste cijfer in 10 jaar!

Door het huidig systeem van automatische indexering worden jobs vernietigd en verliest België aan concurrentiekracht. De loonkosten stijgen veel sneller dan in andere buurlanden en worden stilaan onbetaalbaar.

In het laatste kwartaal van 2023 zijn de uurloonkosten in België fors meer gestegen dan gemiddeld in de buurlanden en de hele eurozone. De uurloonkost steeg volgens Eurostat op een jaar tijd met 7 procent in België, tegenover buurlanden Nederland (4,2 procent), Duitsland (2,2 procent) en Frankrijk (2,7 procent). Het te pas en vooral te onpas staken verlamt de economie. Juist het tegenoverstelde moet gebeuren, namelijk de economie zuurstof geven.

De Belgische werknemers verdienen niet teveel, ze kosten wel te veel. En wie drijft die kost omhoog? De overheid. Er moet drastisch worden ingegrepen. Vooral door de overheid, die ook moet besparen op haar eigen werking. Sommige ingrepen hoeven zelfs geen geld te kosten. Administratieve vereenvoudiging bijvoorbeeld. België wordt steeds rijker aan regeltjes, maar armer aan ondernemers! Het is dus belangrijk dat machtsspelletjes achterwege worden gelaten en overheden meer inzetten op het stimuleren van ondernemerschap.