Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Kortingen en gratis tools

Haal voordeel uit je lidmaatschap!

Reprobel voordeeltarief

Wat is Reprobel?

Reprobel is een coöperatieve vennootschap die de auteursrechten van auteurs en uitgevers beheert. Ze vertegenwoordigt meer dan 60.000 Belgische auteurs en meer dan 400 Belgische uitgeverijen in alle genres. Daarnaast vertegenwoordigt Reprobel ook honderdduizenden buitenlandse rechthebbenden via meer dan 40 representatie-akkoorden met buitenlandse partners wereldwijd. Na aftrek van haar (beperkte) beheerskosten keert Reprobel de geïnde vergoedingen integraal aan de auteurs en de uitgevers uit. Sinds haar opstart heeft Reprobel al meer dan 437 miljoen euro verdeeld onder de rechthebbenden. Reprobel is dan ook een belangrijke speler in de Belgische creatieve en kenniseconomie. De Reprobel vergoedingen zijn geen belasting of taks maar zorgen ervoor dat auteurs en uitgevers een faire vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken, ook in de digitale wereld. Reprobel betalen, da’s gewoon Fair P(l)ay.

Wanneer moet je auteursrechten betalen?

Wanneer je bijvoorbeeld een fotokopie, print, scan of digitale kopie neemt van een persartikel (zowel papieren als elektronische versie), een wetenschappelijk artikel, een hoofdstuk uit een schoolboek, een foto (autonoom of als deel van een boek), een cartoon, bronmateriaal uit een wetenschappelijke databank, een liedjestekst, enkele pagina’s uit een roman, of een gedicht, of wanneer je die werken op je intern netwerk beschikbaar maakt, dan ben je auteursrechten verschuldigd. Je maakt dus sneller een reproductie van een auteursrechtelijk beschermd werk dan je zou denken!
Zelfs als dit voor intern gebruik is, ben je een reprografievergoeding verschuldigd.

Welke vergoeding moet je betalen?

Je betaalt jaarlijks een vast bedrag voor je Reprobel licentie, afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de sector waarin je actief bent.
NSZ heeft een akkoord met Reprobel waardoor je een korting krijgt.
De vergoeding die je voor jouw zaak moet betalen, bepaal je aan de hand van deze 2 stappen:

1/ Bepaal onder welke tariefcategorie je activiteit valt.
 

Tariefcategorie I: alle activiteiten die niet onder de categorieën II of III vallen.

Tariefcategorie II: je oefent een gemengde activiteit uit: naast louter materiële producten of diensten, verstrek je ook een belangrijke intellectuele dienstverlening en/of je voert sterk innovatieve professionele activiteiten uit en/of je hebt een onderzoekscentrum (bv. ondernemingen in de farmaceutische sector, de bank- en verzekeringssector en de financiële dienstverlening, consultants, ondernemingen in de creatieve sector, boekhouders, accountants en bedrijfsrevisoren, architecten en ingenieurs,…).

Tariefcategorie III: je activiteit bestaat uitsluitend of hoofdzakelijk uit intellectuele dienstverlening (bv. advocaten, notarissen, …).

2/ Bepaal het aantal relevante VTE’s (Voltijdse equivalenten).

Dit zijn werknemers die op regelmatige basis door de licentie gedekte handelingen van papieren of digitale reproductie, mededeling of beschikbaarstelling van beschermde bronwerken (laten) stellen, bv. omdat ze toegang tot het internet en/of een eigen mailbox van het bedrijf hebben. In principe zijn dit alle bedienden werkzaam in het bedrijf. Je kan het aantal relevante VTE invoeren in het portaal.

Reprobel jaartarief 2023 (voor aangifte in '24)
  Normaal tarief Promotarief NSZ  
Tariefcategorie I zonder Personeel (*) € 40 € 35   
Tariefcategorie II zonder personeel € 46 € 40  
Tariefcategorie III zonder personeel € 52 € 46  
Tariefcategorie I minder dan 5 VTE (*) € 58 € 46  
Tariefcategorie II minder dan 5 VTE  € 75 € 65  
Tariefcategorie III minder dan 5 VTE  € 98 € 85  
Tariefcategorie I 5 VTE en meer  € 29 basisvergoeding+ € 14 per relevante VTE met een minimum van € 58 € 12,5 per relevante VTE  
Tariefcategorie II 5 VTE en meer € 29 basisvergoeding+ € 20 per relevante VTE met een minimum van € 75 € 17,5 per relevante VTE  
Tariefcategorie III 5 VTE en meer € 29 basisvergoeding+ € 29 per relevante VTE met een minimum van € 98 € 25,5 per relevante VTE  

(*) alleen aangeschreven als de onderneming de voorbije jaren heeft ingetekend op de gecombineerde licentie.

Hoe doe je een aangifte?

Ga naar Mijn NSZ voor je kortingscode

Bekijk ook onze andere kortingen!