Zes op tien kmo's eisen een doktersbriefje vanaf de eerste dag van afwezigheid

Categorie Algemeen
Zes op tien kmo's eisen een doktersbriefje vanaf de eerste dag van afwezigheid

Eind 2022 nam de federale regering de beslissing om werknemers toe te staan drie keer per jaar een dag vrij te nemen zonder medisch attest in bedrijven met 50 of meer werknemers. Deze beslissing heeft volgens het onderzoek weinig impact gehad op kmo's.

Verder is het ziekteverzuim het afgelopen jaar in drie op de tien kmo's (29%) gestegen, terwijl het in 11% is gedaald en in zes op de tien min of meer stabiel is gebleven.

Uit het onderzoek blijkt ook dat fysiek en mentaal welzijn steeds belangrijker is geworden in veel kmo's. Toch verwacht 22% van de kmo's dat administratief personeel na de uren bereikbaar is voor dringende zaken, 32% verwacht hetzelfde van commerciële profielen en 64% heeft dezelfde verwachtingen van leidinggevende profielen. 

Lees meer juridisch advies en Q&A's in ons gratis ledenmagazine

“Het is belangrijk voor kmo's om goede afspraken te maken met hun werknemers. Onduidelijke verwachtingen kunnen leiden tot overbezetting en burn-out bij werknemers, inclusief leidinggevende profielen”, aldus de enquête.

Langdurig ziekteverzuim piekt

Bedrijven hebben in het algemeen steeds meer te kampen met zieke werknemers. Gemiddeld moesten ze in 2023 elke dag 10 procent van hun personeel missen door ziekte, blijkt uit cijfers van Attentia.

Zowel het middellang ziekteverzuim van meer dan een maand als het langdurig verzuim van meer dan een jaar bereikte in 2023 een nieuwe recordhoogte. Het kort ziekteverzuim van minder dan een maand lag eveneens hoger dan in de coronaperiode, maar lager dan in 2022. Wallonië heeft het felst te kampen met verzuim, gevolgd door Vlaanderen. Brussel kent het minste zieke werknemers.

Opvallend: het langdurig ziekteverzuim bij vrouwen ligt dubbel zo hoog als bij mannen. In 2021 was 4,67 procent van de vrouwen langdurig afwezig, vorig jaar was dat al toegenomen tot 5,9 procent. Bij mannelijke medewerkers bedraagt het langdurig ziekteverzuim 2,65 procent.

Ook naarmate werknemers ouder worden, neemt het langdurig ziekteverzuim toe. Van 0,39% bij twintigers en 1,47% bij dertigers stijgt het naar 3,09% bij veertigers, 6,02% bij vijftigers en zelfs 12,22% bij zestigers.