Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Aanslagen 22 maart: Brusselse kleinhandel en horeca niet voorbereid op nieuwe feiten

De helft van de Brusselse handels- en horecazaken vreest voor een nieuwe terroristische aanslag in Brussel, zo blijkt uit onderzoek dat ondernemersorganisatie NSZ en sectorfederatie Horeca Brussel samen voerden en waaraan 358 Brusselse handelaars en horecazaakvoerders deelnamen. En daar zijn ze nog steeds niet op voorbereid.

handelaar horeca brussel aanslag horeca brussel

Aantal zelfstandigen in bijberoep nam in 2017 fors toe, maar vermoedelijk voor de laatste keer

Eind 2017 waren er in ons land 258.934 zelfstandigen in bijberoep actief. Dat zijn er 6 procent meer dan eind 2016. Het aantal zelfstandigen in hoofdberoep nam tijdens diezelfde periode slechts met 1 procent toe, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

bijverdienen zelfstandige in bijberoep zelfstandige in hoofdberoep onbelast

Grootste netto aangroei van bedrijven sinds 2007

In 2017 werden er in ons land 105.789 ondernemingen opgestart en ‘slechts’ 71.929 bedrijven stopgezet, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Uit een analyse van NSZ blijkt dat het van 2007 geleden is dat de netto aangroei van ondernemingen nog zo sterk is geweest.

starter sociale bijdragen vennootschapsbelasting stopzetting overbruggingsrecht

Jammer dat beelden van criminele feiten nog steeds niet via sociale media mogen worden gedeeld

Over anderhalve maand gaat de nieuwe camerawet in die onder meer bepaalt dat camerabeelden van bewakingscamera’s ook op schermen in de winkel zelf mogen worden afgespeeld. Een goede beslissing, maar NSZ wil nog een heel stuk verder gaan in de strijd tegen winkeldiefstal, inbraak en vernieling.

inbraak winkeldiefstal criminaliteit camera camerawet social media online vandalisme

Aantal gevallen van werkgeversfeedback met 42 procent toegenomen

Het aantal gevallen van werkgeversfeedback over Vlaamse werkzoekenden is in 2017 met 42 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de VDAB. In totaal werd er 23.481 keer sollicitatiefeedback gegeven door Vlaamse werkgevers, het meest wel via de VDAB-consulent.

vdab sollicitatie sollicitatiefeedback werkgeversfeedback

Steeds meer vrouwelijke zelfstandigen blijven noodgedwongen aan de slag na hun pensioen

Vorig jaar steeg het aantal vrouwelijke zelfstandigen dat actief was na pensioenleeftijd sterker dan het aantal mannelijke zelfstandigen dat aan de slag bleef na hun pensioen. Bovendien blijkt dat vrouwelijke zelfstandigen ook iets later op pensioen gaan dan hun mannelijke evenknieën.

pensioen vrouwelijke zelfstandige actief na pensioenleeftijd

47 procent ondernemers die franchise aangingen ontevreden over samenwerking

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 53 procent tevreden is met de aangegane franchise, vooral omwille van de naambekendheid en de commerciële en technische bijstand die ze krijgen. 47 procent is dan weer niet tevreden en dan vooral omwille van de te kleine winstmarges en de dure aankoopvoorwaarden.

franchise franchisenemer franchisegever

Geen sprake van dat werkgever opdraait voor werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie

NSZ vindt het onbegrijpelijk dat werknemers die ziek vallen tijdens hun vakantie die vakantie op een later tijdstip zouden kunnen recupereren, ook al dringt Europa hierop aan. “Ziek worden tijdens je vakantie, daar moet de werkgever financieel noch qua arbeidsorganisatie voor opdraaien”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

werknemer werkgever vakantie europees hof van justitie ziek

Minimale dienstverlening spoor: jammer dat het een light-variant is geworden

NSZ vindt de minimale dienstverlening bij het spoor, die vanaf 7 maart mogelijk zal zijn, een stap in de goede richting die evenwel toch te licht uitvalt. Zo moet de NMBS pas 24 uur voor de staking laten weten welke treinen al dan niet zullen rijden. Dat is volgens NSZ veel te laat.

minimale dienstverlening spoor trein

8 op de 10 handelaars kregen afgelopen twee jaar met verbale agressie te maken

De hoeveelheid verbale agressie is volgens 97 procent van de handelaars die ermee te kampen had de afgelopen jaren sterk toegenomen. De voornaamste discussiepunten blijken de prijs van een bepaald product te zijn of, in iets mindere mate, een defect aan een product dat in de betrokken winkel werd gekocht.

handelaar winkel prijs garantie verbale agressie agressie

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer