Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Gegarandeerde dienstverlening: pendelaar blijft toch de dupe

NSZ vindt de minimale dienstverlening bij het spoor, die de Kamer afgelopen nacht goedkeurde, te licht uitvallen. Zo moet de NMBS pas 24 uur voor de staking een alternatief vervoersplan bekendmaken. Dat is volgens NSZ veel te laat, aangezien werknemers dan pas zullen weten of ze op het werk geraken met de trein of niet.

minimale dienstverlening nmbs françois bellot

Verbod op nieuwe supermarkten: stevige opsteker voor lokale kleinhandel

De gemeenten van de stadsregio Turnhout hebben beslist om geen nieuwe vergunningen meer uit te reiken aan nieuwe supermarkten op hun grondgebied. Het verbod op nieuwe supermarkten wordt ingesteld op basis van objectieve gegevens en is zeker verdedigbaar, te meer omdat de lokale voedingswinkels op die manier extra kansen krijgen.

buurtwinkel bakker slager verbod supermarkt turnhout

1 op de 10 zelfstandigen kampt momenteel met een depressie, kwart heeft ooit al depressie gehad

Opmerkelijk is dat 34 procent van de zelfstandigen de hele tijd aan het werk is gebleven tijdens hun depressie en 56 procent dat zoveel mogelijk trachtte te doen. Dat is zeker niet altijd de beste optie, maar de beperkte sociale bescherming bij ziekte verplicht hen hier als het ware toe.

uitkering ziekte arbeidsongeschiktheid depressie

Lokale verkiezingen: 1 op de 6 Vlaamse ondernemers al gevraagd om lijst te versterken

Zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s blijken een gegeerd doelwit te zijn van lokale partijafdelingen bij hun zoektocht naar mensen die op de lijst willen staan bij gemeenteraadsverkiezingen. 16 procent van de Vlaamse ondernemers kreeg die vraag ooit al gesteld.

kmo zelfstandige gemeenteraadsverkiezingen politieke partij gemeenteraad

Opinie - De rekening van het paradijs? Die is voor de zelfstandigen en de kmo’s

De Paradise Papers doen opnieuw heel wat stof opwaaien, ook bij de zelfstandigen en de kleinere kmo’s, zoveel is zeker. Onze mailboxen ontploffen bijna omwille van de vele misnoegde reacties van zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s.  'Fair is anders, dat paradijs voor de ‘happy few’, en dan drukken we ons nog eufemistisch uit', schrijft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een opiniestuk voor Knack.be.

vennootschapsbelasting paradise papers multinational

Elfde editie Dag van de Ambachten vindt plaats op 26 november

Op zondag 26 november zetten bijna 700 Belgische ambachtslieden gratis de deuren van hun atelier open voor de elfde Dag van de Ambachten. Overal in het land kan het grote publiek kennismaken met hun knowhow en passie en met steeds meer gevarieerde, originele en zelfs ongeziene activiteiten.

ambacht dag van de ambacht ambachtslieden

Nieuw: fiscale aftrek voor groeibedrijven

Wie tot 100.000 euro in een groeibedrijf investeert, kan die investering voor 25 procent aftrekken van zijn belastingen.
Een groeibedrijf is een kmo die tussen vijf en tien jaar oud is en minstens tien werknemers in dienst heeft, de bedrijfsleider inbegrepen, maar er zijn wel extra voorwaarden aanwezig om te kunnen rekenen op dat belastingvoordeel.

groeibedrijf fiscaal aftrekbaar fiscale aftrek

Overvallen doen zich veel vaker voor in Wallonië

Nagenoeg de helft van alle gewapende overvallen doet zich voor in Wallonië, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de federale politie. 30 procent van de overvallen doet zich in Vlaanderen voor en iets meer dan 20 procent in Brussel. NSZ ziet verschillende verklaringen voor het opmerkelijk hoger aantal overvallen in Wallonië.

overval wallonië diefstal gewapenderhand

Opinie - Vrijheid, blijheid, onduidelijkheid

Inkomens belasten aan 30 procent en vennootschappen aan 15 procent. Toegegeven, dat klinkt mooi. In een land waarin iedereen platbelast wordt, horen de mensen zulke praat natuurlijk graag. Ook ondernemers zullen ongetwijfeld likkebaarden bij het vooruitzicht van een vennootschapsbelasting van 15 procent.

bijverdienen vennootschapsbelasting onbelast vlaktaks

Aantal zelfstandigen nam afgelopen tien jaar dubbel zo hard toe in Brussel dan in Vlaanderen en Wallonië

Tussen 2006 en 2016 is het aantal zelfstandigen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegenomen met 39 procent. In Vlaanderen (+19 procent) en Wallonië (17 procent) verliep deze toename opmerkelijk fel. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ op basis van cijfers van het RSVZ.

zelfstandige brussel vlaanderen wallonië

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer