Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Wie vergoedt uw schade na de storm?

Overstromingen, stormen, extreme hagelbuien, windhozen of een natuurbrand, het kan iedereen overkomen. Daarbij is het van belang om snel en correct te handelen, zodat uw schade zo vlot en zo volledig mogelijk kan vergoed worden. Alles begint met een goede documentatie van de geleden schade.

storm schade verzekering ramp

Winkeldieven slaan het meest toe op vrijdag en tussen 16 en 18 uur

43 procent van alle winkeldieven zijn twintigers en dertigers. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens voor de eerste zes maanden van 2017 van de vzw Preventie & Veiligheid. De meeste winkeldiefstallen worden bovendien tussen 16 en 18 uur gepleegd en, in iets mindere mate, tussen 12 en 14 uur.

winkeldiefstal winkeldief winkeldiefstalboete preventie & veiligheid

Oplossing voor zelfstandigen die geen ondersteuning meer kregen voor hinder openbare werken dankzij NSZ

Op vraag van NSZ zal Vlaams minister van Economie Philippe Muyters voor een oplossing zorgen voor ondernemers die geconfronteerd worden met openbare werken die voor 1 juli 2017 begonnen, die hiervoor tot eind vorig jaar ondersteuning kregen, maar die sinds begin dit jaar geen enkele vorm van compensatie meer krijgen voor de hinder die deze werken met zich meebrengen. 

openbare werken inkomenscompensatievergoeding philippe muyters hinderpremie sluitingspremie

Billijke vergoeding afgeschaft voor vrije beroepen

Sinds 1 januari 2018 moeten vrije beroepers, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen billijke vergoeding meer betalen als ze muziek spelen in hun wachtzaal. De vrijstelling van het betalen van de billijke vergoeding is wel gekoppeld aan vier voorwaarden.

sabam vrije beroepen vrij en intellectuel beroep vrij beroep billijke vergoeding

Buurtsuperettes moeten hele zondag open kunnen zijn

Buurtsuperettes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en al zeker op zondag. Ondertussen zijn er een kleine 1400 in ons land. Toch is de huidige wet op de zondagsopening niet afgestemd op deze evolutie: enkel buurtsuperettes die op een zondag minder dan vijf werknemers in dienst hebben, mogen de hele zondag open zijn.

buurtwinkel openingsuren zondagsopening superette buurtsuperette

Insolventierecht vernieuwd: betere bescherming schuldeiser en grotere kans op doorstart

Op 1 mei 2018 treedt de nieuwe wet op het insolventierecht in werking. Het insolventierecht wordt hierdoor op verschillende punten gemoderniseerd en verbeterd met onder meer een betere bescherming voor schuldeisers en betere tweede kansen voor gefailleerde ondernemers.

faillissement schulden tweede kans-ondernemerschap insolventierecht doorstart

Markten weer in trek: aantal marktkramers neemt opnieuw toe

De laatste vijf jaar is het aantal marktkramers met 3,8 procent toegenomen in ons land. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. Markten zijn de laatste jaren weer een stuk hipper geworden. Problematisch is wel dat er steeds meer plaatsen voor marktkramers sneuvelen.

markt marktkramer marktwagen standplaats

Verhoogde investeringsaftrek van 8 naar 20 procent

Een onderneming, die bij de oprichting of uitbreiding van haar activiteiten een investering uitvoert, kan onder bepaalde voorwaarden een investeringsaftrek verkrijgen. In 2017 gold een verhoogde aftrek voor investeringen van 8 procent. In 2018-2019 wordt die aftrek tijdelijk verhoogd naar 20 procent.

investeringsaftrek investeren

Verlaging vennootschapsbelasting is een feit

De vennootschapsbelasting wordt eindelijk verlaagd vanaf 2018. Voor kmo's is er een verlaagd tarief. In 2020 betalen zij 20 procent vennootschapsbelasting op de eerste schijf winst van 100.000 euro. Nu is dat nog 20,40 procent. Deze maatregel moet kmo's de nodige zuurstof geven.

kmo vennootschap vennootschapsbelasting

Op naar 4 procent meer startende ondernemingen in 2017

2017 was een recordjaar qua aantal startende ondernemers. Een aantal opvallende tendensen: fors minder starters in de horeca (- 7,2 procent) en een pak meer opgestarte webwinkels (+ 20,7 procent). De meeste ondernemingen die vorig jaar opgestart werden, behoren tot de sector van de vrije beroepen.

starter startup horeca vrije beroepen webshop

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer