Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Opinie - Prijzen afronden is goed voor iedereen

De federale regering wil dat afronden nu verplicht maken. Een goede zaak, maar alleen wil ze die afrondingsregels enkel laten gelden voor contante betalingen en dus niet voor kaartbetalingen. En dat is geen goede zaak. Een verplichte afronding op alle betalingen (cash en kaart) is nodig en voordelig voor iedereen.

eurocent afronden afrondingsregels muntstuk

NSZ helemaal te vinden voor schrappen uitkering werkonwillige bruggepensioneerden

NSZ steunt het voorstel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) om de werkloosheidsuitkering te schrappen van SWT’ers (de vroegere bruggepensioneerden) ten volle. Heel wat micro-ondernemingen en kmo’s smeken momenteel om personeel en SWT’ers hebben doorgaans pakken relevante ervaring.

uitkering vdab philippe muyters brugpensioen swt

Kleinhandelaars: afronding enkel op cashbetalingen heeft geen zin

Het wordt tijd dat deze regering het afronden naar 0 of 5 eurocent op alle betalingen verplicht maakt, zegt NSZ. Nu rondt maar 29 procent van de kleinhandelaars het kassaticket of de prijzen in de rekken af. Toch wil 83 procent van de handelaars dat de afronding naar 0 of 5 eurocent verplicht wordt, zowel voor cash-als elektronische betalingen.

afronden afrondingsregels cash elektronische betaling 1 eurocent 2 eurocent kaartbetaling

NSZ geen voorstander van een totaalverbod op plastic zakjes

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is voorstander van een verbod op plastic zakjes. Die voorgestelde maatregel gaat voor NSZ te ver, maar daarentegen moet wel de consumptie van plastic ingeperkt worden.

bart tommelein plastic zakjes verbod

Overval op juwelier doet discussie over wettige zelfverdediging weer oplaaien

Naar aanleiding van de overval zaterdag op  juwelierszaak te Oostakker, pleit NSZ voor een beter vervolgingsbeleid, het gemakkelijker toestaan van rampaaltjes door de steden en gemeenten en het inschakelen van preventieadviseurs die juwelierszaken en andere crimineelgevoelige sectoren moeten screenen en veiligheidsadvies moeten geven. “Juweliers zijn met de regelmaat van de klok het doelwit van menig overvallen en ramkraken omdat de toegang tot hun zaak nog te weinig beveiligd is.

zelfstandige overval diefstal wettige zelfverdediging juwelier

Minister moet Bpost op andere gedachten brengen

NSZ is niet te spreken over het voornemen van Bpost om niet langer pakketten in het postkantoor op te halen op zaterdag. Kleine zelfstandige retailers en kleine KMO’s die online actief zijn en beroep doen op Bpost voor de verzending van hun pakketten, krijgen daardoor een extra concurrentienadeel ten aanzien van grote online retailers. Het is ongehoord dat een speler waarvan de Belgische staat voor de helft eigenaar is, een dergelijke beslissing neemt.

bpost e-commerce minister pakjes

Nieuw: De verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers en architecten vanaf 1 juli 2018

Aannemers en architecten zijn vanaf nu verplicht om een verzekering aan te gaan die hun tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid dekt voor de werken in onroerende staat waar de tussenkomst van een architect vereist is en waarvoor de definitieve stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd na 1 juli 2018.

De aannemer of architect kan kiezen voor een jaarpolis, een individuele polis per werf of een globale polis die alle aannemers op de werf dekt. Het bewijs van de verzekering zal moeten voorgelegd worden aan de bouwheer, de bank, de notaris en aan de controlerende ambtenaren zodat het verzekeringsattest steeds op de werf zal moeten klaarliggen.

architect aansprakelijkheidsverzekering aannemer

In 16 procent van de bedrijven kijkt men samen naar België-Panama

Nu maandag is het eindelijk zover en trappen de Rode Duivels hun WK af tegen Panama. Alleen, die wedstrijd begint om 17u en dat is een vervelend uur voor wie dan nog werkt of net klaar is met werken. De oplossing ligt voor de hand: samen naar België-Panama kijken op het werk. In 16 procent van de micro-ondernemingen en kmo’s zal dat ook het geval zijn.

flexibiliteit teambuilding wk voetbal rode duivels

Toename aantal zelfstandigen is grotendeels te wijten aan bijberoepers en actieven na pensioenleeftijd

Uit het jaarverslag van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) blijkt dat het aantal zelfstandigen in 2017 met 2,76 procent (29.241 eenheden) is toegenomen ten opzichte van 2016. Op zich is dat goed nieuws, maar NSZ nuanceert meteen.

zelfstandige in bijberoep bijberoep zelfstandige in hoofdberoep actief na pensioenleeftijd

NSZ heeft niets te maken met het Vlaams en Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en Vrije Beroepen

Sinds kort is er een nieuwe zelfstandigenorganisatie op de markt die vanwege haar naamkeuze voor heel wat verwarring zorgt. Het gaat om het Vlaams en Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en Vrije Beroepen vzw, kortweg V-NS. Voor alle duidelijkheid: NSZ heeft niets te maken met V-NS.

nsz

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer