Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Een vlottere mobiliteit is de prioriteit voor zelfstandigen bij de verkiezingen van 14/10

In aanloop naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen schuift NSZ prioriteiten naar voor: mobiliteit, veiligheid, een ondernemingsvriendelijke  lokale overheid en het boosten van de kleinhandel. Uit intern onderzoek van het NSZ blijkt dat de lokale mobiliteits- en parkeerproblematiek één van de grootste pijnpunten is bij handelaars en zelfstandigen. NSZ kiest daarom resoluut voor kortparkeren. Op die manier wordt het rotatieparkeren aangemoedigd en dat speelt in de kaart van de zelfstandig handelaar in de handelscentra.

zelfstandigen memorandum verkiezingen

Zelfstandigen moeten hun kennis bedrijfsbeheer niet meer voorleggen: onderwijs moet ondernemingsgezinder worden

Wie een zaak wil starten, moet steeds de kennis bedrijfsbeheer kunnen aantonen. Die verplichting verdwijnt vanaf 1 september 2018 in Vlaanderen. NSZ heeft begrip voor deze beslissing want dat attest geeft starters vaak een vals gevoel van veiligheid en het is in de loop der jaren uitgehold.

onderwijs attest bedrijfsbeheer kennis

Op weg naar een Vlaamse Apple of Facebook?

NSZ is helemaal te vinden voor het idee van Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters om in elke gemeente een zogenoemde STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics)-academie te installeren. Kinderen tussen 8 en 12 kunnen in die academies kennis maken met wetenschap en technologie in alle mogelijke facetten.

philippe muyters stem wetenschap technologie

Aantal jonge zelfstandigen afgelopen 10 jaar met 43 procent gestegen

11 procent van alle zelfstandigen is jonger dan 30 jaar. Het aantal zelfstandigen tussen 18 en 30 jaar is tussen 2007 en 2017 met 43 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

tax shelter sociale bijdragen jonge zelfstandige student-ondernemer jonge ondernemer

Ondernemers bestookt door malafide merkenregister WOTRA

Er is een nieuwe malafide speler op de markt die ondernemers aanschrijft met de vraag om 989 euro te storten voor de opname van hun handelsmerk in een register. Die malafide firma heet WOTRA, World Organization for Trademarks, en opereert vanuit de Hongaarse stad Györ.

ronselaar wotra merkenregister hongarije

Minder winkeldiefstallen, maar wel duurdere producten gestolen

Het aantal winkeldiefstallen is vorig jaar met 13 procent afgenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Daarentegen is de totale waarde van de gestolen producten slechts met 4 procent gedaald. Er waren minder winkeldiefstallen, maar er werden dus wel duurdere producten gestolen dan het jaar ervoor.

winkeldiefstal winkeldief winkeldiefstalboete

Geen extra kosten voor kaartbetalingen: wat mag er dan nog wel?

Vanaf vandaag, donderdag 9 augustus 2018, mag een handelaar geen extra kosten meer aanrekenen aan klanten die met de bankkaart betalen. Het is wel nog toegestaan om de betaling van kleine bedragen met een bankkaart te weigeren.

elektronisch betalen toeslag kaartbetaling app

Steeds meer zelfstandigen vragen een afbetalingsplan bij de fiscus voor de betaling van hun personenbelasting

In 2016 en 2017 vroegen aanzienlijk meer zelfstandigen een afbetalingsplan aan voor het betalen van hun personenbelasting. Hoewel de economie de laatste jaren aantrok, blijkt een deel van de zelfstandigen daar totaal geen vruchten van te hebben geplukt.

personenbelasting fiscus boost2success financiële geletterdheid afbetalingsplan

4411 Vlaamse zelfstandigen kregen hinderpremie tijdens eerste jaar van bestaan

Tijdens het eerste jaar van de hinderpremie werden er 4411 hinderpremies toegekend aan Vlaamse ondernemers. Dat is een pak meer dan toen de federale maatregel, de inkomenscompensatievergoeding, van kracht was. Goed nieuws met andere woorden, ware het niet dat nog veel te weinig lokale besturen ondernemers betrekken en informeren bij openbare werken.

openbare werken inkomenscompensatievergoeding philippe muyters hinderpremie

Geen toeslag meer voor kaartbetalingen: maak elektronisch betaalverkeer goedkoper

Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen toeslag meer vragen van de consument die met een betaalkaart betaalt. De Europese regelgeving die dat bepaalt, is omgezet in Belgisch recht. Indien het elektronisch betaalverkeer in de kleinhandel verder gestimuleerd moet worden, moet volgens NSZ de prijs van de terminals, de abonnementen en de transacties fiks naar beneden.

handelaar elektronisch betalen bancontact toeslag kaartbetaling

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer