Striktere regels voor wie huur aftrekt van belastingen

Tags
Categorie Algemeen
Striktere regels voor wie huur aftrekt van belastingen

Huurders die een woning (deels) professioneel gebruiken en de huur als beroepskosten willen inbrengen, moeten vanaf dit jaar een bijlage bij hun belastingaangifte voegen. Daarvoor stelde de fiscus een standaarddocument op.

Wie moet aangifte doen?
De nieuwe verplichting is er niet alleen voor wie huurt, maar ook voor wie een ander zakelijk recht heeft op vastgoed, zoals een erfpacht, het vruchtgebruik of een recht van opstal ( het recht om eigenaar te zijn van een gebouw op andermans grond).

Natuurlijke personen zoals particulieren moeten de nieuwe bijlage toevoegen aan de aangifte als ze de huur (of een andere vergoeding voor een zakelijk gebruiksrecht op het goed), als werkelijke beroepskosten in de personenbelasting inbrengen. ‘Echtgenoten en wettelijk samenwonenden die samen een belastingaangifte indienen en beiden voor een zelfde goed (huur)vergoedingen als beroepskosten inbrengen, moeten elk een bijlage indienen.
Rechtspersonen, zoals vzw’s en vennootschappen, die huren of een zakelijk gebruiksrecht op een onroerend goed hebben, moeten altijd de nieuwe bijlage invullen.

Lees in het ledengedeelte meer artikels uit ons gratis ledenmagazine

Hoe de aangifte doen?
Op de belastingaangifte is er een uitgebreide nieuwe rubriek E van het vak XIII. Huurders die de huur als beroepskosten aftrekken, moeten dat bevestigen naast de codes 1072 en 2072.
Voor de bijlage heeft de fiscus een modelformulier (nr. 270 MLH) gemaakt. Dat is in het Staatsblad gepubliceerd. Voor elk eigendom waarvoor je een (huur)vergoeding betaalt, moet je een aparte bijlage bij de belastingaangifte voegen. Wordt voor verschillende percelen grond echter één globale vergoeding betaald, dan volstaat het die in één bijlage te vermelden.’

Welke gegevens moet de bijlage vermelden?
Dat zijn de identificatiegegevens van de huurder, verhuurder en het onroerend goed:

  • De huurder

De identificatiegegevens zijn de naam, voornaam en het nationaal nummer voor een particuliere huurder. Voor een vennootschap of vzw is dat de benaming en het nummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

  • De verhuurder

De identificatiegegevens van de verhuurder, aangevuld met het adres. Op het formulier kunnen de identificatiegegevens van maximaal twee verhuurders vermeld worden. Als er meer dan twee verhuurders zijn, bijvoorbeeld van een eigendom in onverdeeldheid, moet er vanaf de derde verhuurder een ‘bijlage bij de bijlage’ worden gevoegd.

Wat als de huurder alleen de gegevens kent van de persoon aan wie hij de (huur)vergoeding betaalt, en niet van de andere verhuurders, volstaan de gegevens van de persoon of de vennootschap aan wie de huur betaald wordt.

  • Het onroerend goed

Het adres van het onroerend goed moet u invullen alsmede het bedrag van de betaalde (huur)vergoedingen en het deel dat als werkelijke beroepskosten is ingebracht.

Wat als de bijlage niet wordt ingediend?
De huur zal niet aftrekbaar zijn als beroepskosten. In het geval van een vzw dreigt een administratieve boete.

Vrijstellingen
De nieuwe aangifteplicht is er niet als de huur kadert in de levering van goederen of diensten waarvoor een factuur wordt opgesteld. Met andere woorden: als de huur wordt gefactureerd.

Daarnaast werd eerder deze maand een amendement ingediend in de Kamer dat landbouwers/pachters zou vrijstellen van de bijlage(n)verplichting. De achterliggende redenering is dat veel boeren gronden pachten van verschillende verpachters, van wie ze niet (meer) de gegevens hebben. Vaak zijn pachtovereenkomsten ook mondeling.