Ben je juridisch gebonden door een offerte?

Tags
Categorie Q&A
Ben je juridisch gebonden door een offerte?

Een offerte is een zakelijk voorstel dat onder andere een zo nauwkeurig mogelijke prijs vermeldt, een omschrijving bevat van te leveren producten of uit te voeren diensten en de toepasselijke algemene voorwaarden weergeeft.

Log hier in op Mijn NSZ en lees het ledenmagazine gratis

Een offerte wordt bindend zodra de klant die ondertekent. Een ondertekende offerte heeft de waarde van een overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst is eveneens bindend doch enkel afspraken op papier of een andere duurzame drager kunnen worden aangewend als bewijs van wat precies werd overeengekomen ingeval van discussie.

De klant kan na ondertekening alsnog beslissen om de opdracht of koop te annuleren. Wanneer één van de partijen de ondertekende offerte verbreekt, creëert dit voor de wederpartij het recht op een schadevergoeding.

Als de offerte algemene voorwaarden bevat betreffende een verbrekingsvergoeding, dan is deze van toepassing. Het bedrag moet wel in verhouding zijn met het verlies dat kan worden geleden ingevolge de verbreking. Algemeen aanvaard  is dit 10 tot 20 procent van het totaalbedrag van de offerte. Ingeval de klant een particulier is, is een verbrekingsclausule slechts geldig als die wederkerig is.

Zonder algemene voorwaarden kan u alsnog een verbrekingsvergoeding vorderen voor werkelijk geleden schade, toch zal je deze moeten bewijzen. Zelfs in geval van een verbrekingsclausule zal je naar de rechter moeten stappen om de schadevergoeding te bekomen. Om dit te vermijden, kan je een voorschotbedrag vragen gelijk aan de verbrekingsvergoeding. Verbreekt de klant de overeenkomst, dan kan je het voorschot behouden.

Besluit
Het is aangeraden jouw klant een offerte te laten ondertekenen die een geldige verbrekingsclausule bevat. Bij voorkeur vraag je een voorschotbedrag dat gelijk is aan de verbrekingsvergoeding.