Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Winkels en handelszaken

Handelszaken die goederen goederen verkopen of diensten leveren aan consumenten mogen vanaf 1 december terug openen, maar onder zeer strikte voorwaarden:

  • Individueel winkelen
  • Maximum 30 minuten in de winkel (enkel op afspraak mag hiervan worden afgeweken)

Niet-essentiële diensten:

  • De nieuwe voorwaarden gelden ook voor niet-essentiële diensten: carwashes, opleiding, personal trainers, hondentrimmers, hondenscholen, dierenasielen, slotenmakers, fotografen, ... terug klanten kunnen ontvangen, maar enkel onder de strikte voorwaarden (klanten kunnen enkel alleen winkelen, maximum een half uur blijven in de zaak (bij afspraak kan hiervan worden afgeweken) en er geldt een beperking van het aantal klanten dat tegelijk in de zaak aanwezig is, ...).
  • Elke dienstverlening waarbij geen anderhalve meter tussen dienstverlener en klant kan worden gegarandeerd, is verboden. Dit behalve voor 'essentiële diensten'.
  • Diensten aan huis zijn verboden. Ook hier geldt een uitzondering voor de essentiële diensten en ook voor de levering en installatie van goederen die besteld werden.
  • Extra nieuwe maatregel: verkoop van vuurwerk is verboden voor het ganse land.

 

De volgende handelszaken die goederen verkopen, mochten eerder al open blijven en enkel essentiële zaken verkopen:

voedingswinkels: beenhouwers, bakkers, broodjeszaken, chocolatiers, wijnhandels, theewinkels,... Consumptie ter plaatse is niet toegelaten
• de winkels die hoofdzakelijk verzorgings- en hygiëneproducten mogen open blijven (bijvoorbeeld drogisten). Er is geen definitie van 'verzorgings - en hygiëneproducten'. Shampoo, zeep, deo,... valt duidelijk wel onder dat begrip, maar het is maar de vraag of bijvoorbeeld ook make-up, nagellak, parfum,... onder dat begrip valt.
apotheken
krantenwinkels
boekenwinkels
telecomwinkels, maar niet winkels die enkel accessoires verkopen
tuincentra, boomkwekerijen, plantenwinkels en bloemenwinkels
winkels voor medische hulpmiddelen (opticiens, hoorwinkels, bandagisten,...)
gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen, breigarens, handwerken en fournituren verkopen (maar dus enkel als ze deze producten hoofdzakelijk verkopen)
• winkels die hoofdzakelijk schrijf - en  papierwaren verkopen
doe-het-zelf-zaken: zowel doe-het-zelf-zaken met een algemeen assortiment als gespecialiseerde doe-het-zelf mogen open, wanneer zij hoofdzakelijk materialen of gereedschappen verkopen om te werken in tuin of woning. Zo mogen verfwinkels, parketwinkels, tegelwinkels, ... open, maar keukenwinkels, badkamerwinkels niet (afhaal en levering mag wel). De FOD Economie stelt dat gordijnen niet-essentieel zijn en niet mogen worden verkocht in de fysieke winkels.
Babywinkels mogen open blijven, maar enkel voor hygiëne-en verzorgingsproducten (essentiële producten), andere niet essentiële producten zoals kleding, speelgoed, kinderwagens en meubels zijn enkel via levering beschikbaar of via een systeem op afspraak om vooraf bestelde goederen in de open lucht en aan de buitenzijde van de winkel op te halen.
foodtrucks (kippenkraam, ijsventers, hamburgerkraam, ...) zijn toegelaten (voor zover het niet gaat om deur - aan - deurverkoop), consumptie ter plaatse is niet toegelaten. Ze mogen geen alcohol verkopen tussen 20u en 05u ’s ochtends.
• ook winkels die hoofdzakelijk dierenvoeding verkopen, mogen open. Winkels die slechts als bijzaak dierenvoeding verkopen, moeten gesloten blijven
nachtwinkels mogen open blijven tot 22u
winkels aan tankstations mogen enkel de essentiële producten verkopen (voeding, tabak, kranten/weekbladen, ...). Ook de tankstations zelf zijn open. Leveranciers van brandstoffen.
groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten;

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, zullen supermarkten hun rekken leeg moeten maken waar producten worden aangeboden die de gesloten winkels ook aanbieden. De essentiële goederen betreffen het klassieke hoofdaanbod van bovenstaande winkels. Meubels, tuinmeubels, barbecuetoestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen (met uitsluiting van kaarsen), multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoeisel, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren, sportartikelen, en dergelijke vallen niet onder essentiële goederen. De niet-essentiële goederen moeten in de geopende inrichtingen ontoegankelijk worden gemaakt voor het publiek of worden afgeschermd. Deze goederen kunnen enkel na bestelling worden geleverd of opgehaald aan de buitenzijde van de winkel.

Alle andere winkels die niet in dit overzicht staan moeten gesloten blijven. Zo mogen onder andere de volgende winkels niet open:
• een computerwinkel mag niet openen. Ze mogen wel herstellingen of installaties bij de klant thuis doen.
• een  meubelwinkel en een elektrozaak mag niet openen. Ze mogen wel leveringen bij de klant thuis doen, en mogen het meubel of elektrotoestel (tv, frigo, etc.) daarbij ook monteren of installeren.
• winkels waar keukengerief wordt verkocht (kookpotten en -pannen, bestek, servies,  ...) mogen niet open. Keukengerief is geen essentieel product.
casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren zijn dicht.
• discotheken, nachtclubs en dancings zijn dicht.
• feestzalen zijn dicht. Zij mogen wel hun locatie verhuren als conferentiezaal. Vergaderingen door bedrijven of overheidsdiensten zijn wel toegelaten (uiteraard enkel professionele vergasderingen, dus geen teambuildings, personeelsfeesten, ...), en kunnen doorgaan in conferentiezalen (zonder voeding of drank, en met respect voor alle geldende protocollen)
handelsbeurzen zijn niet toegelaten
recreatieve inrichtingen (bowling, lasershooting, biljartzalen, escape rooms, ... ) blijven dicht.