Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Welke premies kan ik momenteel aanvragen in Brussel?

Een overzicht van alle steunmaatregelen voor Brussel kan u hier terugvinden.

Update 27 mei: De Brusselse regering heeft op donderdag 27 mei in tweede lezing een besluit aangenomen om de voorwaarden voor toegang tot de Tetrapremie, voortaan Tetra+-premie genoemd, te verruimen voor de sector van de discotheken, de restaurants en cafés en sommige van hun leveranciers, de evenementen, de cultuur, het toerisme, de sport en het personenvervoer. Om er toegang toe te krijgen, zullen bedrijven hun aanvraag vanaf 2 juni opnieuw moeten indienen.

De Tetrapremie werd eerder ingevoerd voor de economische sectoren die het zwaarst door de crisis zijn getroffen. Het gaat om de volgende vijf sectoren: restaurants, cafés en discotheken en hun voornaamste toeleveranciers; toeristische logies, waaronder hotels en gastenkamers; ondernemingen in de evenementen-, cultuur- en sport- en toeristische sector.

Het gaat over een variabele premie waarvan het bedrag afhankelijk is van het aantal voltijdsequivalenten (VTE) van de onderneming en de omzetdaling (minimum 40%) op basis van de vergelijking van het vierde kwartaal 2019 en vierde kwartaal 2020 (voor de horecasectoren) en op basis van de drie laatste kwartalen van 2019 en 2020 voor de andere sectoren.

De Regering heeft ook de oorspronkelijk voorziene premiebedragen verhoogd met 25%. Elke onderneming kan tot vijf vestigingen aanmelden voor de premie, die bepaald wordt op basis van het omzetverlies en het aantal voltijdsequivalenten.

Bedrijven met een omzetverlies tussen 40 en 60 procent in het laatste kwartaal van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019 rekenen op 7.500 euro bij minder dan vijf voltijdsequivalenten of tot 30.000 euro in het geval van tien of meer voltijdsequivalenten. Voor ondernemingen die een omzetverlies van 60 procent of meer hebben, gaat het om een bedrag tussen 10.500 en 54.000 euro.