Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Wat zijn de nieuwe maatregelen vanaf deze week in België en Brussel?

Algemene maatregelen voor het land

Het Overlegcomité heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze gaan in op vrijdag 9 oktober en zijn een maand lang geldig.

Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukten dat het erg belangrijk is om de maatregelen te verstrengen en het aantal contacten terug te dringen. Daarom worden vanaf vrijdag gedurende een maand deze verstrengde maatregelen ingevoerd:

  • Het aantal toegelaten dichte contacten - de bubbel met mensen waarmee u knuffelt en kust - wordt verlaagd naar maximum 3. Dat telt per persoon: ieder van ons mag dus drie personen hebben waarmee de regels rond afstand houden niet gelden.
  • Voor privébijeenkomsten bij u thuis, bijvoorbeeld om een stuk taart te eten of een glas wijn te drinken, mag u maximaal 4 mensen uitnodigen bovenop uw eigen gezin.
  • Vanaf vrijdag 9 oktober zullen cafés nog maar tot 23 uur open mogen zijn in het hele land. Tot dan is het sluitingsuur 1 uur. Op café gaan mag vanaf dan ook nog maar met 4 personen per tafel. De uitzondering daar zijn mensen die met meer onder hetzelfde dak wonen: dan kan een grotere tafel. Spreekt u met meer personen af? Dan gaat u aan aparte tafels zitten. Voor restaurants verandert er niets.
  • Niet-georganiseerd samenkomen in de buitenlucht - dat geldt dus bijvoorbeeld niet voor begeleide wandelingen of fietstochten met de wielerclub - mag nog maximaal met 4 personen.
  • Thuiswerken wordt nog altijd sterk aanbevolen in de mate van het mogelijke.


Specifieke maatregelen voor Brussel

Brussel neemt extra maatregelen, die ingaan vanaf donderdag 8 oktober om 7 uur:

  • Bars, cafés en theesalons zullen vanaf donderdagochtend en voor de hele komende maand moeten sluiten.
  • Feestzalen moeten ook een maand gesloten blijven.


Alleen restaurants in het Brussels Gewest die als hoofdactiviteit eten serveren, mogen de komende maand openblijven. Cafés en bars die alleen kleine gerechten opdienen maar hoofdzakelijk drank serveren, moeten de deuren sluiten.

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Brussel heeft besloten om de cafés en bars die een maand lang de deuren moeten sluiten een premie van 2.000 euro toe te kennen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een specifieke premie van 3.000 euro principieel goedgekeurd voor alle horecazaken die verplicht moeten sluiten. Klik hier voor meer info.