Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Zomersolden: meteen hoge kortingen want handelaars hebben cash nodig”

De solden, die donderdag beginnen, zijn meer dan welkom voor de detailhandel. Dat blijkt uit een enquête die NSZ heeft gehouden onder 152 detailhandelaars in de modesector. "Vandaag blijft de daling van de omzet gemiddeld 40%. Dit betekent nog een pak onverkochte goederen. “De handelaars zullen dus meteen uitpakken met grote kortingen want ze hebben dit geld absoluut nodig om opnieuw te investeren in de volgende collectie.” 

De zomersolden, die ook dit jaar weer op de gebruikelijke datum van 1 juli starten, blijven meer dan welkom voor de detailhandelaars. Dit is een van de opvallendste conclusies uit een enquête van NSZ onder 152 retailers uit de modesector. 

Zelfs nu de verkoopcijfers lichtjes beter zijn dan vorig jaar, is de omzetdaling nog steeds ongeveer 40% in vergelijking met een normaal jaar. “Voor één op de zes detailhandelaars (16%) loopt de daling zelfs op tot 60%. Dit zijn evenveel onverkochte goederen.” De stock zal zeer belangrijk zijn bij het begin van de solden. 

"En wie zegt veel voorraad... zegt ook interessante solden voor de klant! Als er veel in stock is, levert dat hogere kortingspercentages op. De kleinhandelaars moeten hun voorraad zien kwijt te geraken en plaats maken voor de nieuwe collecties. Klanten kunnen kortingen verwachten die zeer snel zullen oplopen. Ze zullen in veel gevallen al starten met 40% korting." 

De reden? Na een zeer moeilijk anderhalf jaar voor de overgrote meerderheid van de detailhandelaars, waarin zij hun spaargeld moesten aanspreken, is het absoluut noodzakelijk dat zij hun cashflow weer opbouwen. "Dit is gedeeltelijk waarvoor deze zomersolden zullen worden aangewend, maar vooral om de nodige liquide middelen vrij te maken om opnieuw te investeren in de aankoop van de volgende collectie(s). Deze solden zullen ook een echte test zijn om te weten of de consument de weg terugvindt naar de fysieke winkel na al dat online shoppen. "Positief alvast is dat de rem op het winkelen (30 minuten, alleen winkelen) is opgeheven, in tegenstelling tot in de twee vorige soldenperiodes.”

En voor de toekomst? “Uit onze enquête blijkt dat detailhandelaars er steeds meer voor zouden willen opteren om de zomersolden op 1 augustus te laten beginnen in plaats van in juli. Vandaag wordt deze trend gedeeld door 4 op de 10 detailhandelaars.”

deel dit