Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Winkeliers tevreden over zomersolden, maar vrezen somber najaar

Winkeliers tevreden over zomersolden, maar vrezen somber najaar

Aan de vooravond van het laatste weekend van de zomersolden heeft NSZ een rondvraag gedaan bij zijn leden en de resultaten zijn alvast positief: "De meesten hebben hun omzet zien stijgen in vergelijking met vorig jaar. Een derde zit zelfs op het niveau van 2019. Het goede weer en de vrees voor de hoge inflatie en de toekomstige hogere prijzen hebben de klanten duidelijk richting solden gestuurd.” Maar de winkeliers zijn minder optimistisch over de tweede helft van dit jaar. "De voorraden zijn zo goed als verkocht, maar de vrees is groot dat de klanten na de solden zullen wegblijven door gebrek aan koopkracht.”

De winkeliers zijn best tevreden over de verkoop in juli. Dat blijkt uit een enquête die NSZ aan de vooravond van het laatste soldenweekend heeft gehouden onder een honderdtal detailhandelaars. "De meeste van hen hebben hun omzet ten opzichte van vorig jaar zien stijgen. Een derde is zelfs kunnen terugkeren naar het niveau van vóór de crisis".

Het warme weer van de laatste weken, maar ook de vrees voor verdere prijsstijgingen als gevolg van de inflatie, hebben de consumenten duidelijk naar de winkels geleid. "Maar dat is zeker geen reden tot euforie. In veel gevallen hebben heeft de goede verkoop geen nieuwe klanten opgeleverd. De solden trekken immers een cliënteel aan dat het meest getroffen wordt door de koopkrachtcrisis. Voor hen is de soldenperiode een buitenkans.”

Het eerste weekend van de zomersolden was al een zeer goede start en de weken die volgden lagen  in dezelfde lijn. Als gevolg daarvan zijn de voorraden nu bijna volledig uitgeput. "De meeste winkeliers zullen hun overschotten blijven aanbieden aan ronde prijzen want ze hebben nog steeds cash nodig na twee zeer moeilijke jaren als gevolg van de coronacrisis.” En de toekomst? Hoewel de inflatie minder voelbaar is in de kledingsector, is er weinig optimisme te bespeuren wat betreft de rest van het jaar. "Niets wijst erop dat de inflatie zal afnemen en de koopkracht zal blijven onder druk staan. Winkeliers vrezen dat klanten zullen thuisblijven om te besparen, een trend die zich nu al begint af te tekenen.”

deel dit