Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Voer haalbare en tastbare regels in”

Brussel, 3 februari 2021 – NSZ hoopt dat contactberoepen vrijdag eindelijk uitzicht krijgen op een heropening op 13 februari, zoals gestipuleerd op het vorig Overlegcomité. “De tijd is er helemaal rijp voor, nu de cijfers al een tijdje in een dalende trend zitten. Het heeft lang genoeg geduurd voor hen. Met de afschaffing van het moratorium voor faillissementen is het voor hen -en voor zo goed als elke zelfstandige- vijf na twaalf.  We roepen ook op tot een haalbaar kader voor de contactberoepers. “De opgelegde regels voor heropening voor contactberoepers mag in geen geval discriminerend zijn tegenover andere sectoren die open zijn en waar er sprake is van contact met het publiek. Tot slot roept NSZ op om ook de andere gesloten sectoren zoals de event -en horecasector niet te vergeten. Ook zij moeten nu een concrete heropstartstrategie krijgen door de overheid.”

Het laatste Overlegcomité van 22 januari gaf niet-medische contactberoepers uitzicht op heropening. “De tijd is rijp om dat nu effectief om te zetten in een heropening op 13 februari”, aldus NSZ. “Het heeft lang genoeg geduurd voor hen. Met de afschaffing van het moratorium voor faillissementen is het voor hen -en voor zo goed als elke zelfstandige- vijf na twaalf.  We roepen ook op tot een haalbaar kader voor de contactberoepers om in veilige én praktisch haalbare omstandigheden te kunnen heropenen. De heropening mag niet gepaard gaan met onhaalbare veiligheidsvoorschriften die als een strop rond hun nek hangen of discriminerend zijn tegenover andere sectoren die open zijn en waar er ook sprake is van contact met het publiek. Zo is een wekelijkse coronatest onrealistisch en nog nergens anders ingevoerd. Al is werken in veilige omstandigheden uiteraard primordiaal."

NSZ roept ook op om deze lijn nu verder aan te houden. “We mogen niet vergeten dat nog altijd tal van sectoren, zoals de eventsector en de horecasector, nog steeds geen uitzicht hebben op heropening. Dit is onhoudbaar in de huidige omstandigheden. Geef hen ook hoop door tastbare indicatoren voorop te stellen en stelselmatig te heropenen zoals nu in Italië bijvoorbeeld kan voor de horeca, onder voorwaarden. Met zo’n heropstartplan weten zij ook waar ze kunnen naartoe werken. Er was ons ook een barometer beloofd in de zomer, maar die is helaas nooit gekomen. We hebben nu een planning voor de middellange termijn nodig.”

deel dit