Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Vlaamse hinderpremie horeca valt weg bij heropening: “NSZ vraagt compensatie inkomstensverlies”

Vlaamse hinderpremie horeca valt weg bij heropening: “NSZ vraagt compensatie inkomstensverlies”

Brussel, 2 juni 2020 - Naar alle waarschijnlijkheid zal de horeca straks kunnen heropstarten. Vlaams Minister van Economie, Hilde Crevits, kondigde aan dat de hinderpremie dan zal wegvallen. “Naar analogie met de winkels begrijpen we dit, maar omdat het heropenen onder veilige omstandigheden moet worden aangemoedigd, roept NSZ de federale regering op om het inkomstenverlies te compenseren door een vorm van werkloosheidsuitkering of door een compensatiepremie te voorzien voor zij die een omzetverlies lijden. Zo niet vrezen we dat uitbaters de deuren terug riskeren te sluiten omdat de kosten hoger zijn dan de inkomsten”, aldus Christine Mattheeuws van NSZ.

“De Vlaamse hinderpremie was voor de horeca absoluut noodzakelijk om deze periode te overbruggen”, zegt Mattheeuws. “Dat deze bij de heropstart wegvalt, is naar analogie met de winkels aanvaardbaar. Maar we mogen niet vergeten dat de horecasector veel langer heeft stilgelegen en dat de voorbereidingen en de heropstart zelf veel moeizamer zullen verlopen.

We vragen de federale en de Vlaamse regering daarom uitdrukkelijk om extra steunmaatregelen uit te werken, waaronder de compensatie van het inkomstenverlies. Dat kan in de vorm van een werkloosheidsuitkering of door een compensatiepremie te voorzien voor diegene die geen omzetverlies lijden.
Zo niet vrezen we niet alleen dat zaken niet zullen heropenen, wat een kwart van de horecazaken aangeeft, maar dat ze vooral ook terug zullen sluiten als er te weinig volk komt, zoals in het buitenland.

Als ze minstens 7 dagen opeenvolgend gesloten zijn kunnen ze genieten van een overbruggingsrecht van 1300 of 1600 euro naargelang al dan niet kinderen ten laste zijn. Het kan niet dat het financieel interessanter is om te sluiten dan open te zijn. Daarom moet het heropenen financieel aangemoedigd worden”, aldus NSZ.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit