Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Verbod op toeslag kaartbetalingen: “Kosten nog steeds te hoog”

Verbod op toeslag kaartbetalingen: “Kosten nog steeds te hoog”

 

Sinds een jaar mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart. Het verbod geldt ook voor kleine bedragen en voor aankopen op het internet. Net voor de wet in werking trad op 9 augustus 2018, gaf 9 procent van de handelaars aan een extra kost aan te rekenen, doorgaans bij kleine aankopen tot 10 euro. Intussen mag dat niet meer maar ontraadt een deel van de handelaars het elektronisch betalen door de terminal niet in het zicht te plaatsen, anderen staan kaartbetalingen pas toe vanaf een zeker bedrag, doorgaans vanaf 10 euro. “Bovendien krijgen we de handelaars met kleine marges zoals krantenwinkels en broodjeszaken niet overtuigd om te investeren in het elektronisch betalen.

Dat is jammer maar begrijpelijk, de kosten voor digitale betaling zijn voor de handelaar nog steeds te groot,” zegt Christine Mattheeuws van NSZ. Om elektronische en mobiele betalingen verder te stimuleren, dringt NSZ erop aan deze in hun totaliteit goedkoper te maken voor de handelaar. Nu wordt enkel de aankoop van een betaalautomaat fiscaal gestimuleerd. NSZ wil dat wordt doorgetrokken voor de huur van een terminal maar evenzeer voor de abonnements- en de transactiekosten. Alleen zo kunnen we alle handelaars mee op de digitale kar krijgen,” zegt Mattheeuws.

Sinds 9 augustus 2018

Sinds een jaar, of sinds 9 augustus 2018 om precies te zijn, mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart. 9 procent deed dat nochtans nog een jaar geleden. Sinds het verbod rekenen de handelaars weliswaar geen toeslag meer aan maar anderzijds zijn ze ook maar een koele minnaar van het elektronisch betalen.

Bij een onderzoek van NSZ bij 462 zelfstandigen blijkt dat zij die vroeger nog een toeslag aanrekenden het elektronisch betalen ontraden door de terminal niet in het zicht te plaatsen of het elektronisch betalen pas toe te laten vanaf een zeker bedrag. Bovendien krijgen we de handelaars met kleine marges zoals krantenwinkels en broodjeszaken niet overtuigd om te investeren in het elektronisch betalen. Het elektronisch betalen is voor heel wat kleine zelfstandigen met kleine winstmarges te duur.

Om elektronische en mobiele betalingen verder te stimuleren, dringt NSZ erop aan deze in hun totaliteit goedkoper te maken voor de handelaar. 

Planbureau

Eerder dit jaar becijferde het planbureau de kostprijs van het elektronisch betalen voor een bakker, een kledingzaak of een superette. Naargelang het profiel kwam het Planbureau uit op een kostprijs tussen de 93 euro à 160 euro per maand of zo’n 1120 à 1920 euro per jaar. Hiervoor moet de zelfstandige al veel broodjes of andere producten verkopen, aldus NSZ. Het is duidelijk dat de kostprijs te hoog is. Het kan nochtans anders. Als de overheid elektronisch betalen om veiligheids- en andere redenen belangrijk vindt, dan moet ze dit ook stimuleren , aldus NSZ.

Als de overheid elektronisch betalen om veiligheids- en andere redenen belangrijk vindt, dan moet ze dit ook stimuleren.

NSZ wil fiscale voordelen over de hele lijn

Tot op vandaag kan een handelaar bij de aankoop van digitale betaalsystemen tot 120 procent fiscaal inbrengen als digitale investering. Mattheeuws: “Deze maatregel loopt enkel tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019.” NSZ wil dat deze maatregel verlengd wordt én dat deze wordt uitgebreid. Mattheeuws: “Naast de aankoop van een toestel zijn er nog  de abonnements- en transactiekosten. De overheid moet ervoor zorgen dat ook deze kosten beperkt worden, wil ze het digitaal betalen bij de handelaars beter stimuleren. De overheid moet ook deze kosten tot 120 procent fiscaal aftrekbaar maken, net zoals nu het geval is bij veiligheidsinvesteringen zoals bij de kosten om een bewakingsonderneming in te schakelen.

Dit kan perfect onder dezelfde categorie worden opgenomen. Digitale betaalsystemen zorgen voor minder cash, wat een pak veiliger is voor iedereen,” benadrukt Mattheeuws.
“NSZ wil meer cashless betalingen. Dat betekent echter niet dat cashbetalingen niet meer mogelijk zouden moeten zijn. Stimuleer op alle vlak het digitaal betalen, dan krijgt men automatisch less cash”, besluit Mattheeuws.

Meer info en vragen

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit