Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Veiligheidsraad vergeet economische gezondheid van getroffen sectoren in deze fase: “Jammer dat er niet onmiddellijk economisch perspectief wordt geboden”

Het zag er al enkele weken naar uit dat er op 8 juni opnieuw enkele sectoren hun activiteiten zouden mogen heropstarten. “Uiteraard een positieve zaak en goed dat er ook concrete richtdata werden gegeven voor die sectoren die pas in latere fases heropstarten. Het is echter bijzonder jammer dat er niet onmiddellijk wordt gecommuniceerd over eventuele steunmaatregelen voor die beroepen en sectoren”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “Als je vanaf maandag mag opstarten is het uiteraard belangrijk dat je kunt inschatten of dat rendabel kan. Vele zaken zullen moeten starten zonder winst en daar moet de overheid tijdelijk compensatiemaatregelen voor voorzien. Alleen zo kan de liquiditeit gegarandeerd worden die noodzakelijk is om de structurele kosten te blijven betalen. Al 25 tot 40 procent van de ondernemingen die vanaf deze fase heropstarten vrezen voor een faillissement.”

Maandag starten zonder economisch perspectief?

Maandag mogen weer verschillende sectoren de activiteiten hernemen mits het naleven van strikte veiligheidsmaatregelen. “Daar zijn we uiteraard zeer blij mee, ook met het feit dat er concrete richtdata werden gecommuniceerd,” vertelt Mattheeuws. “Alle cijfers wezen er al weken op dat dit stond te gebeuren en daarom is het onbegrijpelijk dat de regering tot zaterdag wacht om de economische steunmaatregelen te bepalen voor deze sectoren. Vele zaken zullen starten met verlies of zullen de omzetten niet halen van daarvoor. In het beste geval verwachten de uitbaters dat de helft van de klanten zal terugkomen, maar dat is te weinig om break even te draaien. De vaste kosten blijven ondertussen aantikken, dus velen kunnen simpelweg niet anders dan te starten om die kosten op korte termijn te kunnen blijven betalen.

“Als je maandag wilt starten maakt het een wereld van verschil als je weet of en op welke steunmaatregelen je kan rekenen. Dat zullen de ondernemers in deze fase dus ten vroegste zaterdag weten. Intussen vrezen we dat bij gebrek aan steunmaatregelen heel wat horeca-uitbaters het economisch niet zien zitten om op te starten of zelfs definitief de boeken zullen neer leggen.”

Dringend nood aan concrete steunmaatregelen

Er zijn tal van mogelijkheden om de steunmaatregelen uit te werken. NSZ denkt daarbij aan de uitbreiding van de werkloosheid van personeel en het overbruggingsrecht voor de zelfstandige die nog een aanzienlijk omzetverlies leidt. “Breid dit tijdelijk uit tot eind september en maak dan de evaluatie.

Zorg ook voor een uitbreiding van het ouderschapsverlof voor zelfstandigen. “Kampen kunnen maar beperkt doorgaan en dat geldt ook voor kinderen van ondernemers.” Ook een vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing is volgens NSZ een optie en voor de horecasector moeten nog een bijkomende oplossing worden gevonden voor zij die een pand huren en de afnameverplichtingen die de grote brouwerijen opleggen moeten gehalveerd worden.”

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit