Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Tijd om snel en ondernemingsgericht te schakelen

Tijd om snel en ondernemingsgericht te schakelen

De kaarten zijn geschud: de kiezers hebben net zoals in 2014 de NVA in het noorden van het land en de PS in het zuiden tot de grootste partijen verkozen. Beide partijen gingen er weliswaar op achteruit, ten voordele van de andere spelers. Één ding is voorlopig duidelijk: het wordt opnieuw een complexe puzzel om samen te leggen. Een puzzel waarvoor heel veel gesprekken en onderhandelingen zullen moeten worden gevoerd. Gesprekken die we met NSZ vanop de eerste rij volgen want een politieke en economische impasse kunnen we ons niet permitteren.

Elke dag van politieke stilstand is een dag zonder ondernemingsgezinde maatregelen. Elke dag stilstand is voor ondernemers een verloren dag die niets opbrengt en die de vaste kosten doet oplopen. Daarom vragen we om snel werk te maken van constructieve gesprekken die de economische en maatschappelijke vraagstukken concreet aanpakken. Onze huidige maatschappij heeft dringend nood aan een economische herstelregering die werk maakt van ondernemingsgezinde voorstellen. Willen we het ondernemerschap nieuw leven inblazen, dan is er op alle niveaus nood aan een stabiele regering.

Als we naar de verschillende programma’s kijken dan kunnen we hoopvol zijn: elke partij is het erover eens dat de loonlasten te hoog zijn in België, dat de werklozen moeten geactiveerd worden, dat de pensioenen omhoog moeten en dat het fiscaal stelsel moet hervormd  worden. De vraag is of de partijen die nu samen zullen moeten werken erin slagen om  voor een krachtig regeerakkoord te gaan.
Eigen standpunten neerpennen is één zaak, maar samen naar krachtige én uitvoerbare regeerakkoorden gaan, is iets anders. Als de nieuwe regeringen, ondanks alle verkiezingsbeloftes geen werk maken van een economisch herstel met minder loonlasten, hogere pensioenen, hervorming van de fiscaliteit en een sluitende aanpak van de werklozen, dan zijn deze verkiezingen een maat voor niets geweest en stevenen we af op grote problemen. We rekenen erop dat de politici dat begrepen hebben. We wensen hen veel succes en doorzettingsvermogen bij de vorming van constructieve, ondernemingsgezinde regeringen.

Christine Mattheeuws
Voorzitter

deel dit