Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Stakingsdag is onzinnig"

NSZ laat zich zeer kritisch uit over de nationale staking van woensdag. “In de huidige omstandigheden vinden wij het totaal onzinnig.” Volgens de zelfstandigenorganisatie zal het de economische situatie van veel bedrijven, die toch al moeite hebben om het hoofd boven water te houden, nog verder verslechteren. NSZ heeft ook geen begrip voor  de  eisen voor loonsverhoging. De indexering van januari zal veel werkgevers nog verder  op de knieën dwingen en het concurrentievermogen van onze bedrijven verder aantasten. “Extra loonstijgingen  zijn  dodelijk  voor onze economie.”

NSZ  is niet opgezet met de algemene staking op woensdag. In de huidige omstandigheden is het gewoon onzinnig en volkomen onredelijk van de vakbonden. Volgens de zelfstandigenorganisatie zal dit de economische situatie van veel bedrijven, die toch al moeite hebben om het hoofd boven water te houden, verder verslechteren. “Het zijn zeker niet de bakkers, de buurtwinkels of de kleine industriële KMO's die van de crisis profiteren. Ze vechten voor hun voortbestaan en om werkgelegenheid te kunnen blijven aanbieden aan duizenden mensen in dit land. Maar ook zij zullen last hebben van deze staking, van de onmogelijkheid voor hun werknemers om met het openbaar vervoer naar het werk te komen of van de blokkades.”

De vakbondseisen voor loonsverhoging zijn voor NSZ totaal niet aanvaardbaar. “De indexering in januari zal veel werkgevers verder op de knieën dwingen en het concurrentievermogen van onze bedrijven verder aantasten. Veel werkgevers zien het begin van het jaar en de automatische indexering van meer dan 10% met argwaan tegemoet. Velen vragen zich af of zij hun werknemers wel geïndexeerde lonen kunnen betalen, zonder het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar te brengen. Indexering betekent hoe dan ook  een verhoging, omdat zij door het bedrijf wordt gedragen en de loonkosten van de werkgever verhoogt. Een nieuwe verhoging bovenop de indexering zou ware zelfmoord zijn voor de Belgische economie.”

deel dit