Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Soms 50% meer inkomsten voor horeca dankzij de terrassen"

Veel Belgen zullen dit weekend zeker van het mooie weer willen genieten op een of ander terras. Dit is een goede zaak voor de horeca. Voor bijna de helft van hen betekenen de terrassen een extra inkomen van ten minste 25% en zelfs meer dan 50% in 1 op de 4 gevallen. Hoewel de overgrote meerderheid van de horecazaken over een terras beschikt, is voor 3 op de 10 een terras aan de openbare weg nog steeds noodzakelijk. Helaas zijn veel gemeenten teruggevallen in hun oude gewoonte van voor covid en brengen zij hiervoor opnieuw kosten in rekening.

Met het tropische weer van dit weekend wordt verwacht dat duizenden mensen zullen genieten van een goede maaltijd of een drankje op hun favoriete terras. "Dit enthousiasme is uitstekend nieuws voor de horeca-uitbaters", aldus NSZ. "Voor bijna de helft van hen (46%) vormen de terrassen een extra bron van inkomsten van minstens 25%, en zelfs meer dan 50% voor één op de vier horecazaken." Dit is een van de bevindingen van een enquête die NSZ heeft georganiseerd onder ongeveer 250 horeca-exploitanten. "Deze extra inkomsten zijn welkom voor veel eigenaars van de horecazaken die enorm te lijden hebben onder de gevolgen van de inflatie en de stijgende energieprijzen in het bijzonder."

Er zijn wel een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hoewel de overgrote meerderheid van de horecazaken over een terras beschikt, is voor 3 op de 10 een terras aan de openbare weg nog steeds noodzakelijk. "Helaas grijpen veel gemeenten terug naar hun (slechte) gewoonte van voor de covidperiode en is het gebruik van een terras opnieuw aan een belasting.

deel dit