Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Rapport expertengroep: “KMO’s vallen uit de boot”

Rapport expertengroep: “KMO’s vallen uit de boot”

Het rapport van de expertengroep, die de regering adviseert op vlak van koopkracht en concurrentievermogen, stelt teleur. “KMO’s en zelfstandigen vallen uit de boot. Hun energierekening is torenhoog en als ze met personeel werken, komt daar nog eens een automatische loonindexering bovenop. Dat wordt stilaan onhoudbaar voor kleine werkgevers, maar de expertengroep vond dat duidelijk niet belangrijk”, reageert NSZ. “Het rapport bevat een voorstel over de invoer van een nieuw crisisoverbruggingsrecht, maar wat de experten precies voor ogen hebben is onduidelijk.”

“Wat moet er gebeuren vooraleer er eindelijk rekening wordt gehouden met zelfstandigen en KMO’s?”, vraagt NSZ zich af. Het NSZ is bijzonder teleurgesteld over het rapport dat zal worden voorgelegd aan de regering. “Opnieuw heerst het gevoel dat bedrijven over het hoofd worden gezien.”

Volgens NSZ zal een nieuwe uitbreiding van het sociaal tarief geen effect hebben op de zelfstandigen, terwijl ook hun rekeningen blijven de lucht inschieten. “Een derde van hen ziet nu al stijgingen van ten minste 100%. Waarom doet men daar niets aan? NSZ blijft bij de regering aandringen om de haalbaarheid te onderzoeken van de invoering van een speciaal energietarief voor zelfstandigen en KMO's, een idee dat door niet minder dan 80% van hen wordt gesteund.”   

“Met een inflatie van bijna 10% zal het voor kleine werkgevers snel onhoudbaar worden. Als men alle kosten van de ondernemingen bij elkaar optelt (stijgende inflatie, indexering, tekort aan arbeidskrachten, bevoorradingsmoeilijkheden...), wordt het voor kleine ondernemingen totaal onhoudbaar en zal het concurrentievermogen er onvermijdelijk onder lijden. A De loonkosten van dit land, die nu al in de top 3 van Europa staan, worden stilaan ondraaglijk. Het is van essentieel belang dat de regering ingrijpt en de loonkosten verlaagt.” 
  
NSZ is wel te vinden voor het principe van een nieuw crisisoverbruggingsrecht, maar voor de concrete uitwerking dienen afspraken gemaakt te worden met zelfstandigen- en werkgeversfederaties. “De invoer van een crisisoverbruggingsrecht zou veel zelfstandigen en KMO’s ten goede komen. Hoe de experten dat recht willen invullen, is nog onduidelijk, maar wij steunen elke maatregel die ervoor kan zorgen dat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden in tijden van torenhoge energiefacturen, schaarse en dure grondstoffen en dalende koopkracht bij consumenten”, besluit NSZ.

deel dit