Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Onduidelijkheid en gebrek aan perspectief voor cateraars, traiteurs en uitbaters feestzalen

Onduidelijkheid en gebrek aan perspectief voor cateraars, traiteurs en uitbaters feestzalen


Brussel, 24 juni 2020 - NSZ is tevreden met de verdere versoepeling van de richtlijnen voor markten en winkels. Maar er is onduidelijkheid voor traiteurs, cateraars en organisatoren van feesten: dit mag maar tot 50 personen. “Tenzij catering op een evenement, dan kan dat plots voor 200 personen (indoor) of 400 (outdoor) in de maand juli en zelfs voor een dubbel aantal mensen vanaf augustus.” Wat is het verschil tussen een eenmalig trouwfeest en een eenmalig evenement? Waarom dat onduidelijk onderscheid? “Dat is niet logisch”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “Bovendien leert de Nationale Veiligheidsraad niet uit het verleden. Ook nu weer wordt geen perspectief gegeven over wat kan vanaf september. Dat is bijzonder jammer.” “Met duidelijke richtlijnen, afspraken en transparantie kunnen we álle activiteiten een veilig en gezond perspectief geven. De politici moeten zicht bewust zijn van hun verantwoordelijkheid! Nu zouden feesten moeten vastgelegd worden voor het najaar en voor 2021. Door het gebrek aan perspectief durft niemand te plannen en speelt deze regering met het voortbestaan van die ondernemingen.”

Markten en winkels

Ondernemersorganisatie NSZ is tevreden met de verdere versoepeling van de veiligheidsmaatregelen voor markten en winkels. 50 kramen voor markten was al langer voor discussie vatbaar. NSZ is dan ook blij dat dit aantal wordt opgeheven. Bovendien klaagde NSZ nog deze week aan dat ook de winkels nood hebben aan versoepeling. 30 minuten shoptijd en individueel winkelen is niet meer aan de orde. NSZ is blij dat de regering hierin volgt.

Wat is het verschil tussen een eenmalig trouwfeest en een eenmalig evenement? Waarom dat onduidelijk onderscheid?

Onduidelijkheid troef bij traiteurs, cateraars en organisatoren van feesten

Er is onduidelijkheid voor traiteurs, cateraars en organisatoren van feesten: dit mag maar tot 50 personen. “Tenzij catering op een evenement, dan kan dat plots voor 200 personen (indoor) of 400 (outdoor) in de maand juli en zelfs voor een dubbel aantal mensen vanaf augustus. Wat is het verschil tussen een eenmalig trouwfeest en een eenmalig ‘evenement’? Waarom dat onduidelijk onderscheid? Dat moet nu toch wel eens iemand uitleggen.”

Geen perspectief

Duizenden ondernemers hebben volgens NSZ op dit moment gewacht en zijn daarom ook goed voorbereid. “Ze zijn klaar om alles veilig en gezond te laten verlopen. We begrijpen dat het voor sommige sectoren moeilijker was om die snel hun activiteiten te laten hervatten, toch betreuren we het veel te lang uitblijven van concrete perspectieven vanaf september. Mattheeuws: “Cateraars, traiteurs, organisatoren van feesten, uitbaters van foodtrucks, … zien de ene annulering na de andere binnenkomen en krijgen geen perspectief van wanneer zij terug ‘gewone feesten’ kunnen organiseren. We begrijpen dat niet alles opnieuw kan op 1 juli. Maar door gebrek aan perspectief komen ook de inkomsten in het najaar én van 2021 in het gedrang. Feesten worden immers lang op voorhand ingepland. Nu is er meer controle over het virus en we weten hoe we ons het beste kunnen organiseren om besmettingen te vermijden. Waarom kan ons dan geen perspectief worden gegeven?”

“De verdere voorbereidingen en de concrete heropstart vereisen wel heel duidelijke richtlijnen”, zegt Mattheeuws. “Ondernemers beredderen zich vaak door alternatieven aan te bieden, maar die zijn vaak niet leefbaar.  Willen we een bloedbad vermijden dan hebben we dringend een tijdspad nodig dat kan uitgevoerd worden mits goede cijfers. Door het gebrek aan perspectief durft niemand te plannen en speelt deze regering met het voortbestaan van die ondernemingen.”

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit