Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Ondernemers hebben dringend nood aan gefaseerd stappenplan

Ondernemers hebben dringend nood aan gefaseerd stappenplan


Brussel, 15 april 2020 - De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag aangekondigd de coronamaatregelen tot 3 mei te verlengen. Tegelijkertijd kondigde de raad ook de heropening aan van tuincentra en de doe-het-zelfwinkels vanaf maandag 20 april. NSZ begrijpt deze beslissing, maar betreurt tegelijk dat niet iedereen die dezelfde producten verkoopt gelijk wordt behandeld. "Deze winkels vormen een directe oneerlijke concurrentie voor onze zelfstandige bloemisten die gesloten zullen moeten blijven.  NSZ roept de overheid daarom op om ook de bloemisten te laten heropenen. Bovendien betreurt NSZ  het gebrek aan een duidelijk stappenplan voor alle andere ondernemingen die de social distancing kunnen garanderen, zoals de detailhandel. 9 op 10 kleine ondernemers leiden een zeer groot omzetverlies en zien het einde van de tunnel niet. Enkel een duidelijke communicatie over de geleidelijke fasering kan perspectief geven. Het is jammer dat tijdens de Nationale Veiligheidsraad hieromtrent niets concreet is gezegd.


Oneerlijke concurrentie

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag de verlenging van de coronamaatregelen tot 3 mei aangekondigd. Tegelijkertijd kondigde de raad ook de heropening van tuincentra en doe-het-zelf-centra aan. NSZ begrijpt de beslissing maar betreurt ze tegelijkertijd. "Zelfstandige bloemisten die dezelfde producten verkopen als de tuincentra moeten gesloten blijven, terwijl tuincentra open mogen gaan. Dit is oneerlijke concurrentie, vooral als je weet dat supermarkten vandaag ook bloemen blijven verkopen”, reageert Mattheeuws. Het voorjaar is een zeer belangrijke periode voor bloemisten. "We vragen de overheden dan ook om toestemming te geven voor hun heropening van de bloemisten mits social distancing.”

NSZ roept de federale overheid op om snel te beginnen met een stappenplan over de heropstart van verschillende activiteiten die de social distancing kunnen garanderen

Gebrek aan stappenplan


Bovendien betreurt NSZ  het gebrek aan een stappenplan voor alle andere ondernemingen die de social distancing kunnen garanderen, zoals onder andere de detailhandel. 9 op 10 kleine ondernemers leiden een zeer groot omzetverlies en zien niet het einde van de tunnel. Enkel een duidelijke communicatie over de geleidelijke fasering kan perspectief geven. Het is jammer dat de Nationale Veiligheidsraad daaromtrent niets heeft gezegd.
NSZ roept de federale overheid ook op om snel te beginnen met een stappenplan over de heropstart van verschillende activiteiten die de social distancing kunnen garanderen.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit