Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ ziet elke week twee bakkers verdwijnen

NSZ ziet elke week twee bakkers verdwijnen

Brussel, 10 februari 2020 - In 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van de cijfers van Statbel. "In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. "Dit zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. "Volgens NSZ is het belangrijk om ook als bakker een ‘ervaring’ aan de klanten aan te bieden. Dat kan door bijvoorbeeld proeverijen. De zelfstandigenorganisatie wijst verder op de aanhoudende administratieve lasten, de gebrekkige mobiliteit en de toegankelijkheid en het probleem om jongeren te laten kiezen voor het beroep.

Uit een analyse van de cijfers van Statbel door NSZ blijkt dat het aantal bakkerijen en patisseriën in 10 jaar tijd met 14,5% is gedaald. "In 2018 waren er nog 5995 bakkerijen of banketbakkerijen in België. Dat zijn er 1022 minder dan in 2009", geeft  Mattheeuws aan.  Dat betekent dat er in ons land bijna twee bakkerijen per week verdwijnen. "NSZ stelt wel regionale verschillen vast. In Vlaanderen en Wallonië zijn de cijfers sterk gedaald, met ongeveer 15%, maar in Brussel is de daling minder uitgesproken. Daar bedraagt ze slechts 5%. "Toch is er één constante in de 3 regio's: het aantal warme bakkers (-16%) daalt duidelijk sneller dan dat van koude bakkers (-12%). Dit kan onder andere verklaard worden door het zware werk."

Mattheeuws : "Bakkers moeten zich zo veel mogelijk onderscheiden om te overleven. Zo kunnen ze unieke broden en andere producten aanbieden, of kunnen ze inspelen op trends zoals glutenvrij en eiwitrijk brood. Mattheeuws is ervan overtuigd dat ook bakkers hun klanten een beleving kunnen aanbieden door bijvoorbeeld proeverijen te organiseren. Indien het mogelijk is, is het plaatsen van een broodautomaat ook een grote meerwaarde. "

Verder stelt NSZ vast dat het steeds moeilijker is om bakkers te vinden die zich als zelfstandige willen vestigen of een bestaande bakkerij willen overnemen. "Het beroep van bakker wordt schaarser in de 3 regio's van ons land, maar het is ook een vergrijzend beroep." Mattheeuws pleit er dan ook voor dat de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten alles in het werk stellen om meer jongeren op te leiden en aan te moedigen om te kiezen voor dit beroep. "Het is een prachtige stiel en biedt heel veel mogelijkheden", geeft Mattheeuws aan.

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@NSZ.be
0470/11 10 57

Mattheeuws wijst verder op de rol van de overheid. Bakkerijen zijn een typisch voorbeeld van handel in de binnenstad. "Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze vlot bereikbaar zijn."  

Tot slot geeft Mattheeuws mee: "Zoals alle zelfstandigen worden ook de bakkers geconfronteerd met tal van administratieve lasten en worden ze steeds strenger gecontroleerd door het FAVV. Te veel contrele werkt voor vele bakkers demotiverend", besluit Mattheeuws.

deel dit