Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ wil nieuwe maatregelen om personeelstekort tijdens eindejaar op te vangen

NSZ wil nieuwe maatregelen om personeelstekort tijdens eindejaar op te vangen


Brussel, 15 december 2019 – Straks starten de eindejaarskoopjes met onder meer de eindejaarskoopzondagen. Heel veel extra shoppers dus. Dat betekent dat heel wat handelaars extra personeel kunnen gebruiken. Toch vindt één derde van de handelaars in die periode moeilijk personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van NSZ. “Dat heeft enerzijds te maken met de blokperiode van de studenten”, verklaart Christine Mattheeuws van NSZ. Anderzijds stelt NSZ vast dat ‘flexi-jobbers’ onvoldoende zijn om alle handelaars uit de nood te helpen. NSZ vraagt daarom te bekijken of werklozen ook als flexi-jobber kunnen worden ingezet zonder dat hun uitkering wordt verminderd. “Dat moet strikt beperkt zijn zowel in de tijd als qua bedrag dat kan worden bijverdiend”, zegt Mattheeuws. “Je helpt er de handelaars mee uit de nood die extra personeel kunnen gebruiken, je creëert een opstap voor de werkloze naar een job en de overheid krijgt ook extra sociale zekerheidsbijdragen. Een win-win voor alle partijen”, aldus NSZ.

Zondag 15 december start de eerste eindejaarskoopzondag. Verwacht wordt dat vooral  het weekend van 21 en 22 december zeer druk zal worden. Personeel vinden tijdens de koopzondagen in de eindejaarsperiode is voor veel handelaars problematisch. Uit onderzoek van NSZ bij 511 handelaars blijkt dat één derde van hen geen geschikt personeel vindt in die periode. De studenten zitten volop in de blokperiode en flexi-jobbers zijn onvoldoende om aan de vraag van de handelaars tegemoet te komen.

“Uit cijfers van de VDAB blijkt dat er vandaag echter 177.856 niet-werkende Vlaamse werkzoekenden zijn waarvan 83.337 laaggeschoolden. Niet-werkende werkzoekenden zijn mensen met een werkloosheidsuitkering die op zoek zijn naar een job. Dit is ruimschoots voldoende om de openstaande vacatures in de handel voor Vlaanderen (7.089) in te vullen. “En toch zien we dat maar weinig werklozen bijspringen tijdens de feestdagen”, zegt NSZ.

“Dit komt uiteraard ook omdat het verschil tussen het minimumloon en de werkloosheidsuitkeringen nog vaak zeer klein is bij de laaggeschoolden. Een jonge ongehuwde winkelmedewerker verdient bijvoorbeeld zo’n 1900 euro bruto, dus zo’n 1300 euro netto. Bij een minimum werkloosheidsuitkering, ontvangt diezelfde persoon als werklozee rond de 1000 euro netto. Het verschil is dus voor velen vaak te klein om effectief de stap te zetten naar een actieve job en al zeker om voor een paar dagen mee te draaien tijdens de drukke feestperiode.”

“Nochtans moet deze aanzienlijk grote groep werklozen kunnen worden ingezet in piekperiodes zoals de eindjaarsperiode”, reageert Mattheeuws. “Zorg ervoor dat zij als flexi-jobber kunnen bijspringen bij handelaars die personeel te kort hebben, zonder dat zij hun uitkering te verliezen”, zegt Mattheeuws. “Beperk het bedrag dat  ze mogen bijverdienen  en beperk dit statuut ook strikt in de tijd”, gaat Mattheeuws verder. “De handelaars kunnen zo op een efficiënte manier een beroep doen op een heel grote poule van potentiële flexi-jobbers. Voor de werkloze kan het een doorstart betekenen naar een actieve loopbaan. Als zij zich hebben kunnen bewijzen tijdens die periode dan is de kans groot dat zij ook een vast contract aangeboden krijgen. Bovendien haalt het de werklozen uit de werkloosheid en heeft het hen een goed gevoel omdat zij iets nuttig hebben gedaan. Ten slotte vaart ook de overheid er wel bij want dit zorgt voor extra inkomsten voor de staat”, aldus Mattheeuws.

“Verder wil NSZ dat de personeelslasten naar omlaag gaan: werkgevers zullen sneller personeel aannemen, ook tijdens het jaar, werknemers krijgen een hoger nettoloon en de kloof tussen werken en niet-werken wordt groter”, zegt Mattheeuws. “Wil de regering haar werkgelegenheidscijfers halen dan moet deze maatregel goedgekeurd worden”, besluit Mattheeuws. NSZ zal begin 2020 met de politieke partijen bespreken hoe het systeem van de flexi-jobs kan worden uitgebreid en hoe de loonlasten verder kunnen dalen.                                                               

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57 

deel dit