Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ wil betere ondersteuning voor ambachtslieden: "Ambachten dreigen verloren te gaan."

NSZ wil betere ondersteuning voor ambachtslieden:

Brussel, 15 november 2019 – Naar aanleiding van de 13e Dag van de Ambachten voerde NSZ een enquête uit bij 218ambachtslieden. NSZ stelt vast dat ons land heel wat ambachtslieden telt die hun beroep met passie uitoefenen, maar dat er slechts weinig zijn die er hun brood mee verdienen. "Ze hebben gouden handen, maar dit resulteert in vele gevallen niet in gouden inkomsten, zegt Christine Mattheeuws voorzitter van NSZ. 6 op de 10 oefent de ambacht in bijberoep uit en 9 op 10 van hen verdient minder dan 500 per maand." Ook pleitte NSZ in het verleden lang voor een label voor erkende vakmensen.  "Het officiële Belgische label bestaat sinds 2016 en dat is een goed begin.  Het moet nu duidelijker worden wat de voordelen van de status van ‘ erkende ambachtsman’ inhouden. NSZ streeft op lange termijn naar een belastingsverlaging voor ambachtlslui die over het officiële label beschikken. Ambachten spelen een heel belangrijke rol in de context van duurzaamheid. Het gaat om lokale activiteiten en producten die bovendien van de beste kwaliteit zijn."

Mensen met passie

Op zondag 17 november vindt de 13e editie plaats van de Dag van de Ambachten. Mattheeuws: "Als er één iets is wat deze ambachtslieden gemeenschappelijk hebben dan is het passie.  Er zijn de laatste jaren heel wat ambachten bijgekomen in vergelijking met vroeger. Naast de traditionele beroepen in de voeding (bakker, slager) of de bouw (timmerman, meubelmaker...), zijn er verschillende specifieke beroepen n. Ambachtslieden zijn steeds meer op zoek naar niches. Jammer genoeg stelt NSZ ook vast dat vele van deze ambachtslieden niet kunnen overleven van hun ambacht alleen. Zo geven 7 op de 10 ambachtslieden aan niet te kunnen overleven van hun activiteit. Velen onder hen zijn bijberoepers (6 op 10) waarvan 90 procent minder dan 500 eur per maand verdient.
De gemiddelde leeftijd van ambachtslieden ligt vrij hoog: 7 op 10 is ouder dan 40. Dat heeft vooral te maken met het feit dat vele mensen zich rond hun 35-40 professioneel heroriënteren en zich veel meer op hun passie toeleggen. Maar op lange termijn dreigt wel een hele hoop knowhow verloren te gaan."

Nood aan betere ondersteuning

NSZ heeft in het verleden lang gepleit voor een erkend Belgische label voor ambachtslieden. "Het is er nu sinds 2016", zegt Mattheeuws.  "Er zijn heel wat labels in de omloop, maar dit label is de enige echte officiële erkenning voor Belgische ambachtslieden. NSZ wil daarom dat een gecertificeerde ambachtsman in aanmerking komt voor specifike steunmaatregelen zoals een btw-tariuef van  6 procent. Dit tarief bestaat vandaag al voor enkele arbeidsintensieve beroepen zoals hersteldiensten van fietsen, schoenen en kledij. NSZ wil dit doortrekken naar alle ambachten."
Er wordt vandaag veel over duurzamheid gesproken, zegt Mattheeuws. Ambachten spelen daarin een heel belangrijke rol. De mensen zijn zich meer en meer bewust van de herkomst en kwaliteit van producten. Bij een ambachtsman weet je dat het product lokaal is vervaardigd en krijg je de beste kwaliteit. NSZ wijst er ook op dat het belangrijk is om de knowhow te bewaren. We moeten de ambachten ondersteunen en stimuleren, willen we onze producten en lokaal werk laten bloeien."

Meer info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit