Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ wil af van terrastaks: Meer terrasjes? Minder taksen!

NSZ wil af van terrastaks: Meer terrasjes? Minder taksen!


In Vlaanderen heft iets minder dan helft van de steden en gemeenten belastingen op horecaterrassen, de zogenaamde terrastaksen. NSZ: “Als steden en gemeenten het ondernemerschap in hun stad willen stimuleren, dan schaffen ze deze bijkomende belastingen best af. Terrasjes trekken volk aan die de handel en de leefbaarheid ten goede komen.” Volgens NSZ hebben verschillende steden en gemeenten hier de laatste jaren werk van gemaakt door de terrastaks af te schaffen of te halveren. “NSZ juicht dit toe en wil deze tendens in heel Vlaanderen verderzetten. “Wil een stad meer terrasjes, meer volk en een betere leefbaarheid? Schaf dan de terrastaks af”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ.

Er breekt opnieuw een warme zomerperiode aan: hoogdagen voor de Vlaamse terrassen. Toch is een terras voor de horecazaak vaak een dure aangelegenheid. In iets minder dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten heeft de overheid nog steeds zogenaamde ‘terrastaksen’. De horecazaak betaalt dan een vastgelegd bedrag per vierkante meter. Afhankelijk van de grootte en de ligging van het terras kan dit snel oplopen. “Gemiddeld betaal je in Vlaanderen per jaar zo’n 30 euro per m². Dus de bedragen voor een volledig terras lopen al snel op”, gaat Mattheeuws verder. Nu rokers verplicht zijn om buiten te roken, heeft de horeca ook bijna geen andere keus meer dan permanent een terras te installeren, wat niet voor elke zaak evident is.”

NSZ pleit voor een afschaffing van de terrastaks. NSZ: “Steden en gemeenten hebben baat bij een bloeiende handel en horeca. Shoppers doen een terrasje en terrasjesmensen willen ook wel eens gaan winkelen. Wil je meer volk, terrasjes en een bloeiende handel? Schaf dan de terrastaks af.” Er zijn enkele Vlaamse steden die hier als ‘best practice’ mee uitpakken. Zo is het in Genk en Mechelen nu al gratis, in Kortrijk vanaf 2020. In Roeselare zijn de tarieven sinds juni 2019 gehalveerd. “Dit zijn steden waar het ondernemerschap  heel erg bloeit”, verduidelijkt Mattheeuws. “NSZ begrijpt dat overheden hier afspraken tegenoverstellen. Zo hebben de meeste van deze steden strenge(re) eisen op vlak van uniformiteit en stijl van de terrassen. Mattheeuws: “We begrijpen de eis van de gemeenten, toch moet dit in overleg met de horeca gebeuren want zij zijn vaak ook gebonden aan de eisen van hun leveranciers en huismerken.”

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit