Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ vraagt verlenging steunmaatregelen om faillissementsgolf tegen te gaan

NSZ vraagt verlenging steunmaatregelen om faillissementsgolf tegen te gaan

Ongeveer 1000 bedrijven gingen in mei failliet, dat is bijna een record. "Dit is helaas geen verrassing. Door het aflopen van een groot deel van de steunmaatregelen en de terugzending van faillissementsaankondigingen door de fiscus en de RSZ in het bijzonder, zagen wij de bui al langer hangen," reageert het NSZ. "Om te vermijden dat het aantal faillissementen nog sneller stijgt door de forse inflatie en de dure grondstoffen, zal de regering de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht moeten verlengen tot na 30 juni. Ook over de toekenningsvoorwaarden van het overbruggingsrecht moet men nadenken."

De ontstellende cijfers zijn intussen bekend. Bijna 1.000 bedrijven hebben in mei het faillissement aangevraagd, bijna een nationaal record, ook al heeft de nieuwe procedure van gerechtelijke reorganisatie het fenomeen enigszins afgezwakt. "Afgezien van het enorme aantal, zijn het vooral de menselijke drama's die zich afspelen onder ondernemers, hun gezinnen en hun werknemers die ons zorgen baren", aldus het NSZ. "Dit was helaas te voorspellen. Wij waarschuwden hier al eerder voor. Nu moeten we vaststellen dat het einde van het merendeel van de steunmaatregelen en van het betalingsuitstel en de hervatting van de invorderingsprocedures van de fiscus en de RSZ hebben geleid tot talrijke menselijke drama’s."

De meest getroffen sectoren zijn de horecasector en de bouwsector. "Zij zijn sowieso al kwetsbaarder, ook in ‘normale’ tijden, maar door de ongeziene inflatie worden zij nog meer getroffen.  Veel kleine bouwbedrijven hebben immers hun deuren moeten sluiten als gevolg van de explosieve stijging van o.a de grondstofprijzen. Maar ook andere sectoren hebben het moeilijk. "Veel garagisten bijvoorbeeld hebben geen andere keuze dan personeel op straat te zetten onder meer omdat de zoektocht naar reserveonderdelen zo stroef verloopt."

Om  deze verontrustende evolutie een halt toe te roepen en nieuwe trieste records te vermijden, vraagt het NSZ aan de overheid om bepaalde steunmaatregelen te verlengen tot na 30 juni. Het NSZ denkt dan in de eerste plaats aan het systeem van tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht. "De voorwaarden voor het toekennen van het overbruggingsrecht mogen trouwens best herzien worden. Het wordt tijd dat de regering daar eens over nadenkt", concludeert het NSZ.

deel dit