Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ vraagt uitbreiding bijdragevermindering bij eerste aanwerving

NSZ vraagt uitbreiding bijdragevermindering bij eerste aanwerving


Brussel, 6 februari 2020 - Voor de eerste werknemer betaalt een werkgever geen sociale bijdragen op het loon. Die maatregel werd op 1 januari 2016 van kracht en is geldig tot 31 december 2020. Dankzij deze ‘nulbijdrage’ worden zelfstandigen aangemoedigd om werknemers in dienst te nemen en zo de werkgelegenheid in ons land te stimuleren. “Deze maatregel bewijst zijn nut, daarom vraagt NSZ de verlenging ervan en een uitbreiding voor de aanwerving van alle eerste werknemers.”

Sinds 1 januari 2016 zijn er 43.197 eerste werknemers in dienst genomen via de maatregel van de ‘nulbijdrage’. Dat blijkt uit de cijfers van minister van Sociale Zaken Maggie De Block. Christine Mattheeuws van NSZ: “De maatregel bewijst zijn nut, niettegenstaande deze toch niet bij iedereen gekend is. De aanwerving zonder werkgeversbijdrage stimuleert het ondernemerschap en de werkgelegenheid in België. NSZ vraagt uitdrukkelijk om de periode waarin deze kan worden aangevraagd te verlengen en liefst algemeen in te voeren. Ook moet dit mogelijk gemaakt worden voor de aanwerving van alle eerste werknemers.”

Ook is NSZ vragende partij om dit te automatiseren. “Ondernemers zijn niet altijd op de hoogte van de verminderingen waar ze recht op hebben en hoe ze deze kunnen aanvragen. Automatiseer de aanvraag voor ‘nulbijdrage’ en ontlast daarmee de ondernemers van de administratieve rompslomp.”

Info en vragen

Stefaan Gruyaert, Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/ 11 10 57

deel dit