Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ vraagt snelle communicatie na Veiligheidsraad. “Tijd gehad om voor te bereiden en duidelijke beroepenlijst te publiceren”

NSZ vraagt snelle communicatie na Veiligheidsraad. “Tijd gehad om voor te bereiden en duidelijke beroepenlijst te publiceren”


Brussel, 13 mei 2020 – “Zonet werd tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad vanaf maandag 18 mei een versoepeling voorgesteld voor contactberoepen en openbare markten. “We verwachten dat de overheid sneller dan voorheen duidelijk maakt over welke beroepen het specifiek gaat. “Na de vorige Veiligheidsraden volgde de communicatie met afspraken pas twee dagen later en was die niet duidelijk. Zeker omdat de eerste minister verwijst naar die communicatie moet die snel volgen. Ook moet het duidelijk gemaakt worden welke beroepen in fase 3 en ná fase 3 kunnen heropstarten. Voor deze beroepen moeten zeker extra steunmaatregelen komen”, stelt Christine Mattheeuws van NSZ.

Nood aan snelle communicatie

Ondernemersorganisatie NSZ is tevreden dat de contactberoepen en de openbare markten maandag hun activiteiten mogen heropstarten, mits het nemen van strikte veiligheidsmaatregelen. Christine Mattheeuws: “Om dit zo veilig mogelijk te kunnen doen, zonder onduidelijkheden is het noodzakelijk dat de overheid nu wel onmiddellijk een eenduidige lijst met beroepen publiceert van diegene die op 18 mei mogen starten en diegene die pas in volgende fases, ook na fase 3, kunnen starten. Temeer omdat de Eerste Minister verwijst naar die communicatie door het crisiscentrum. Er is nood aan voorbereidingstijd en perspectief.”

Ook moet het duidelijk gemaakt worden welke beroepen in fase 3 en ná fase 3 kunnen heropstarten. Voor deze beroepen moeten zeker extra steunmaatregelen komen

Onduidelijke sectoren en beroepen

Volgens Mattheeuws is het voor verschillende beroepen en sectoren nog altijd niet duidelijk onder welke categorie ze vallen. Zij weten dus niet in welke fase ze kunnen heropstarten, vooral omdat de Premier aangaf dat er na fase 3 nog fases zullen volgen.  “Dat leidt niet alleen tot heel veel frustratie door de onduidelijkheid, maar zorgt voor een extra psychologische klap”, aldus Mattheeuws. “Wat zijn bijvoorbeeld de afspraken zijn voor privésauna’s, wellnesscentra, visagistes, fitness en sportcentra? De overheid begint nu toch de procedure in de vingers te krijgen, dus we gaan ervan uit dat het niet opnieuw tot vrijdagavond of zaterdag zal duren vooraleer er duidelijkheid en perspectief volgt.” En wat na fase 3? Over welke beroepen en sectoren gaat het precies?

Uniforme afspraken mondmaskers

Ten slotte geeft NSZ aan dat het lastig is dat de maatregelen voor het dragen van mondmaskers verschilt van stad tot stad. “Zo is het dragen ervan in sommige Brusselse gemeenten verplicht, in andere niet. Het zou goed zijn, vooral ook voor de markten dat de steden en gemeenten dezelfde voorschriften eisen”, besluit Mattheeuws.

deel dit