Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ vraagt gedoogbeleid voor nieuwe afrondingsregels

NSZ vraagt gedoogbeleid voor nieuwe afrondingsregels


Brussel, 29 november 2019 - Vanaf 1 december 2019 zijn handelaars verplicht om het totaalbedrag dat de klant cash betaalt af te ronden. Uit een bevraging van NSZ bij slagers, viswinkels, handelaars in groenten en fruit, kruideniers, … blijkt duidelijk dat zo goed als alle handelaars weten dat er vanaf 1 december moet worden afgerond, maar 6 op de 10 handelaars zijn niet op de hoogte dat zij hiervoor ook hun kassasysteem moeten aanpassen of hebben een oudere kassa die niet toelaat om de nodige afrondingen en niet-afrondingen  uit te voeren. De meeste van hen hebben nog geen nieuw geregistreerd toestel kunnen aankopen. Christine Mattheeuws van NSZ: “De overheid heeft de handelaars geïnformeerd over de ingewikkelde afrondingsregels maar heeft te weinig de handelaars duidelijk gemaakt dat dit ook een verplichting inhoudt om het kassasysteem te wijzigen. Vooral het feit dat het kassaticket het afgeronde en niet-afgeronde totaalbedrag moet vermelden is weinig gekend.” NSZ vraagt daarom aan de overheid een gedoogbeleid van minstens 3 maand. “Dit is noodzakelijk om iedereen de kans te geven om alles tijdig voor te bereiden en onnodige boetes te vermijden.”

Boetes tot 80.000 euro

Vanaf 1 december zijn alle handelaars verplicht om het totaal eindbedrag dat de klant cash betaalt af te ronden. Handelaars zijn daardoor ook verplicht te investeren in ofwel nieuwe software die zorgt voor een correcte berekening van het eindbedrag ofwel in de aankoop van een nieuw geregistreerd kassasysteem dat voldoet aan deze vereisten. Bovendien moet het kassaticket het afgeronde en niet-afgeronde totaalbedrag weergeven.

Uit een bevraging van NSZ bij handelaars blijkt dat de meeste op de hoogte zijn van de nieuwe afrondingsregels. Dat dit ook een aanpassing van het kassasysteem impliceert, is een andere zaak.

De gedoogperiode is noodzakelijk om iedereen de kans te geven om alles tijdig voor te bereiden en onnodige boetes te vermijden.

Voor franchisesuperettes stelt zich het probleem niet omdat dit centraal wordt geregeld, maar slagers, viswinkels, kruideniers, handelaars in groeten en fruit, … zitten met hun handen in het haar.  “Velen van hen zijn niet op de hoogte dat ze hun kassa moeten laten aanpassen, laat staan hoe ze deze updates en vernieuwingen kunnen laten uitvoeren en dat daar meestal een kost aan vasthangt. Anderen stellen vast dat hun (oudere) kassa niet toelaat om de updates te voorzien en moeten nog een nieuwe geregistreerde kassa bestellen. Vooral het feit dat het kassaticket zowel het afgeronde en het niet-afgeronde totaalbedrag moet weergeven, weten heel veel handelaars niet.

Dit laatste is noodzakelijk om in orde te zijn met de nieuwe economische regels, maar ook om de btw correct te kunnen aftrekken. Het is niet mogelijk om een handgeschreven opsplitsing tussen afgeronde bedragen en niet-afgeronde voor al de klanten te doen. Dit zal bovendien niet aanvaard worden door de btw-administratie. “Jammer dat de overheid dit niet heeft gecommuniceerd”, zegt NSZ. Om al die redenen zullen maar liefst 6 op de 10 kleine handelaars (slagers, vishandelaars, verkopers van groenten en fruit, kruideniers, …) geen aangepast kassasysteem hebben tegen 1 december en dus niet volledig in orde zijn met de wetgeving. NSZ vraagt daarom expliciet een gedoogbeleid van minstens drie maand.

“Dat gedoogbeleid is absoluut noodzakelijk om grote problemen te vermijden”, gaat Mattheeuws verder. “De boetes gaan van 208 euro tot 80.000 euro, wat absoluut niet mals is. Drie maand is zeker niks te veel om alles in orde te brengen.”

Verschillende maten en gewichten

“Naast het feit dat de nieuwe regelgeving extra kosten met zich meebrengt zal dit ongetwijfeld tot heel wat problemen en discussies leiden. De vragen en klachten komen nu al binnen”, zegt Mattheeuws. Vanaf 1 december moet het eindbedrag dat cash wordt betaald afgerond worden. Betaalt de klant met betaalkaart dan mag de handelaar afronden, maar dat is niet verplicht. Betaalt de klant met maaltijdcheques dan is het verboden om af te ronden.

“Dit is een absurde situatie en nodeloos complex”, zegt Mattheeuws. “We hebben dit al verschillende keren aangekaart bij de overheid en momenteel staat ons voorstel om de verplichte afronding door te trekken voor alle betaalwijzen geagendeerd bij Commissie Economie” van de Kamer, aldus Mattheeuws.

We zijn tevreden dat de voorzitter van de Commissie Economie van de Kamer, Stefaan Van Hecke naar onze verzuchtingen heeft geluisterd en de parlementsleden onmiddellijk heeft gevraagd om zich te buigen over de ingewikkelde wetgeving met de bedoeling om, op vraag van NSZ, binnen de zes maanden een evaluatie te voorzien van de ingewikkelde wetgeving en waar nodig die ook aan te passen. “Het is een bewijs dat parlementairen zelfs zonder regering werken op maatschappelijk relevante dossiers. We houden in elk geval de vinger aan de pols om tot een vereenvoudiging van het systeem te komen."

Meer info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke,
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit