Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ vraagt eenduidige communicatie en grondig huiswerk Nationale Veiligheidsraad

NSZ vraagt eenduidige communicatie en grondig huiswerk Nationale Veiligheidsraad


Brussel, 5 mei 2020 - Aan de vooravond van de Nationale Veiligheidsraad, die de tweede fase van de exitstrategie op 11 mei zal moeten bevestigen en specificeren, maakt NSZ de balans op van de vele vragen die nog onbeantwoord blijven. "Naast de basisvraag die ondernemers zich stellen of ze de 11e mogen openen, staan er ook andere zaken op het spel, zoals de oneerlijke concurrentie voor bepaalde sectoren en de gezondheidsvoorwaarden voor heropening", zegt Christine Mattheeuws van NSZ. Deze keer eist de organisatie die de zelfstandigen verdedigt een duidelijke en snelle communicatie van de overheid. Om alles goed te laten verlopen is er nood aan één beroepenlijst en voorschriften en dat moet er ten laatste donderdag zijn om de handelaars toe te laten goed voorbereid te kunnen heropstarten. In deze fase moet iedereen zijn huiswerk grondig én tijdig maken. We moeten vooral vermijden dat er net voor de cruciale heropstart op 11 mei tegenstrijdigheden ontstaan.”

Wat is precies een ‘winkel’?

De Nationale Veiligheidsraad beslist woensdag of de winkels vanaf 11 mei open mogen gaan of niet. NSZ steunt de beslissing om geen uitzonderingen te maken tussen verschillende soorten winkels, maar vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd geen eenduidige beroepenlijst bestaat die bepaalt welke zaken onder de categorie ‘winkel’ vallen en welke niet. Christine Mattheeuws: “We worden nog steeds overstelpt met vragen van onder meer garagisten met een toonzaal die ook gewone herstellingen willen doen, fotografen die naast een eigen winkel ook reportages doen…. Mogen zij die werken hervatten? Wat zijn de afspraken voor immo- en andere kantoren die particuliere klanten over de vloer krijgen? En wat met de marktkramen en foodtrucks die social distancing kunnen garanderen? Het is toch niet de bedoeling dat er opnieuw een oneerlijke concurrentie komt tussen de fysieke winkels en de marktkramers die dezelfde producten verkopen?

Vele beroepen onzeker

“Ook zien we verschillende beroepen die tussen de mazen van het net dreigen te glippen. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk tot welke categorie dierentrimsalons behoren, privésauna’s of verhuurfirma’s van springkastelen. Gaat het om contactberoepen of diensten? Behoort de laatste tot de eventsector? Het is een lastige puzzel om te leggen, dat begrijpen we. Maar net daarom is het voor de mensen in het veld van het grootste belang om duidelijk en op tijd afspraken te kunnen maken”, besluit Mattheeuws.

Nood aan duidelijke en snelle communicatie over wie kan opstarten onder welke voorwaarden

NSZ vraag uitdrukkelijk om te werken met eenduidige beroepenlijsten op basis van de Nacecodes. “Op die manier is het voor iedereen duidelijk wie in welke fase valt en wie vanaf wanneer wél of niet open mag. Dat zou de overheid ook in staat moeten stellen om snel te communiceren. De vorige beslissingen werden genomen en gecommuniceerd vooraleer alles duidelijk in kaart gebracht was. Dat zorgde voor enorm veel verwarring en onduidelijkheid”, aldus Mattheeuws. “Dit moeten we in deze fase nu toch écht wel kunnen vermijden.” We willen tegen donderdagmiddag niet alleen de mededeling van de Nationale Veiligheidsraad maar ook het ministerieel besluit en eventueel de interpretatie door het crisiscentrum indien het besluit niet voldoende duidelijk zou zijn. We willen niet zoals vorige keer net voor de heropstart nog in het ongewisse zijn over verschillende activiteiten of beroepen, zegt Mattheeuws.

Voorschriften

De sectoren hebben de voorschriften t.a.v. het personeel in kaart gebracht in diverse sectorgidsen. Daarnaast heeft het Phoenixplan, ook opgemaakt door de sector, de veiligheidsvoorschriften t.a.v. de klanten voorzien. NSZ wil zekerheid dat deze voldoende zijn om veilig op te starten.
Ten slotte herhaalt NSZ haar vraag dat, net zoals bij restaurants, tijdens het weekend van Moederdag de bloemenwinkels een afhaalpunt mogen hebben.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit