Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ volgt het idee om mondmaskers in winkels te verplichten: “Als dit een tweede lockdown kan vermijden, dan moeten we dat doen.”

NSZ volgt het idee om mondmaskers in winkels te verplichten: “Als dit een tweede lockdown kan vermijden, dan moeten we dat doen.”


Brussel, 23 juni 2020 - Een van de zaken die morgen op de tafel van de Veiligheidsraad ligt is het verplicht dragen van een mondmasker in de winkels. “Als dit ervoor kan zorgen dat we een tweede lockdown kunnen vermijden en dat andere maatregels kunnen versoepelen, zoals maximum 30 minuten shoppen of één klant per 10 m², dan pleiten wij hiervoor”, reageert Christine Mattheeuws van ondernemersorganisatie NSZ. “We moeten elkaar beschermen en het dragen van een mondmasker is een kleine moeite om ons voor een nieuwe gezondheidscrisis te vrijwaren. Het dragen van een mondmasker zou voor iedereen trouwens zo veel mogelijk een automatisme moeten worden. Iedereen moet zijn of haar gezond verstand gebruiken. Dat geldt zowel in de winkels als overal erbuiten.”


Duidelijkheid voor iedereen

Ondernemersorganisatie NSZ volgt het idee om het dragen van mondmaskers in winkels te verplichten. “Als dit de veiligheid effectief ten goede komt en we zo een tweede lockdown kunnen vermijden dan moeten we dat doen. NSZ hoopt wel dat er ook andere maatregelen worden versoepeld, zoals maximaal 30 minuten shoppen of maximaal 1 klant per 10 m², want dit zorgt voor een beperking op het aankoopgedrag en veel winkels hebben het nu al bijzonder moeilijk. Het verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen kan ervoor zorgen dat klanten zich ook veiliger gaan voelen in winkels en meer durven gaan shoppen. Handelaars zitten op zwart zaad en we moeten nu vooral zorgen dat de liquiditeit terugkomt. Nu doen de klanten maar wat en dat leidt tot frustraties en onzekerheid.”

“Als dit de veiligheid effectief ten goede komt en we zo een tweede lockdown kunnen vermijden dan moeten we dat doen.

“Kwestie van gezond verstand”

“Het dragen van een mondmasker moet trouwens voor iedereen een automatisme worden”, vult Mattheeuws aan. “Zowel voor onze geestelijke als economische gezondheid moeten enkele richtlijnen worden versoepeld, maar dat kan enkel wanneer iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt. Zo veel mogelijk een mondmasker dragen, is daar voorbeeld van. En dat geldt zowel in de winkels als ook in parken of op andere plekken waar groepen samenkomen.”
“Bovendien is het en visuele reminder: er heeft altijd een vorm van peer-pressure. Mensen kijken naar elkaar en volgen elkaars voorbeeld. Meer maskers in het (straat)beeld zal de mensen er zich van bewust maken dat COVID-19 nog niet is verdwenen. Deze crisis mag niet opnieuw opflakkeren. Daarom roept NSZ iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Een mondmasker is deel van het nieuwe normaal.”

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit