Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ verheugd over premie voor Brusselse bedrijven die de facto gesloten zijn

Brussel, 16 april 2020 - De Brusselse regering heeft aangekondigd dat ze een eenmalige premie van 2.000 euro zal toekennen aan bedrijven die niet van overheidswege gedwongen worden hun deuren te sluiten maar waarvan de deuren de facto gesloten . "Sinds het begin van de crisis zijn veel sectoren, zoals de ambachtelijke industrie, de bouw of de vrije beroepen, de facto gesloten wegens een gebrek aan klanten, leveranciers of omdat ze zich niet konden houden aan de regels van de social distancing", aldus Christine Mattheeuws van NSZ. " Als de ondernemers “ een aanzienlijke omzetdaling “ kunnen aantonen, zullen ze net zoals in Vlaanderen een premie krijgen. Dit was een van onze eisen en we zijn blij dat deze er eindelijk is." NSZ vraagt snel concrete uitwerking en blijft druk uitoefenen op de Waalse regering om ook verdere stappen te ondernemen. "De Waalse ondernemers hebben net zoveel te lijden als de ondernemers in Vlaanderen en Brussel. NSZ vraagt een gelijke compensatie !

De Brusselse regering kondigde donderdag aan dat ze een eenmalige premie van 2.000 euro zal toekennen aan bedrijven die niet van overheidswege gedwongen worden hun deuren te sluiten, maar bij wie de activiteit sterk is gedaald door de crisis. Vlaanderen heeft onlangs al het voortouw genomen door een gelijkaardige maatregel aan te kondigen.

"Sinds het begin van de crisis zijn vele sectoren, zoals de ambachtelijke industrie, de bouw of de vrije beroepen, de facto gesloten wegens een gebrek aan klanten, leveranciers of omdat ze niet in staat waren om de regels van de social distancing na te leven", zegt Mattheeuws. "We hebben daarom geëist dat er ook in Brussel een premie zou komen. "NSZ  juicht deze maatregel van de regering Vervoort dan ook toe.

Deze maatregel is er enkel voor de kleine ondernemingen met nul tot vijf voltijdse werknemers en zal per ondernemingsnummer worden toegekend. Een ander criterium is een aanzienlijk inkomensverlies. "Het gaat dus in de eerste plaats om al die 'kleine' zelfstandigen die door aanvankelijk werden vergeten: ambachtslieden, vrije beroepen, waarvan het inkomen tot een minimum werd gereduceerd. "NSZ wacht nu op de concrete uitwerking van deze maatregel.

"De regering-Di Rupo moet nu een oplossing vinden zoals in Vlaanderen en Brussel. De Waalse ondernemers hebben het net zo zwaar te verduren als hun landgenoten in andere regio's; ze moeten op dezelfde manier worden gecompenseerd! "besluit Mattheeuws.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit