Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ tevreden over vernietiging regeling rond onbelast bijverdienen.

NSZ tevreden over vernietiging regeling rond onbelast bijverdienen.


Brussel, 23 april 2020 - “Onbelast bijverdienen zorgt voor een oneerlijk speelveld en een discriminatie tussen diegenen die ervan genieten en de zelfstandigen die belastingen en sociale lasten betalen. Daarom zijn we naar het Grondwettelijk Hof gestapt.” NSZ is zeer tevreden dat het Grondwettelijk Hof dezelfde mening is toegedaan en de regeling heeft vernietigd.  Mattheeuws roept politici nu op om niet terug in de fout te gaan en de tekst aan te passen.  “Onbelast bijverdienen blijft discriminerend en zorgt voor oneerlijke concurrente, ook in een aangepaste versie”. Bovendien zou het een zeer slecht signaal zijn in coronatijden of zelfs in de nasleep om zelfstandigen nog meer in de miserie te duwen door een oneerlijke concurrentie te voorzien besluit Mattheeuws.

Werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden en zelfstandigen in hoofdberoep kunnen per jaar 6000 euro onbelast bijverdienen. Zelfstandigen die dezelfde werken uitvoeren binnen hun reguliere activiteit dienen wel op alle werken, klein of groot, belastingen en sociale bijdragen te betalen. Dit is oneerlijke concurrentie voor heel wat ondernemers in de bouw, tuinbouw,… Daarom stapte NSZ met nog andere beroepsorganisaties naar het Grondwettelijk hof om de regeling te laten vernietigen.

Vandaag heeft dat Grondwettelijk Hof die wet vernietigd. Het Hof is van oordeel dat de regeling op verschillende punten in strijd is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Volgens NSZ gaf de regeling van onbelast bijverdienen carte blanche aan al degenen die vier vijfde willen werken en toch nog willen bijklussen. Mattheeuws: “Dat zorgde bij werkgevers en zelfstandigen voor Oneerlijke concurrentie. “Dat was uiteraard onaanvaardbaar. We zijn verheugd dat het Grondwettelijk Hof ons met deze beslissing gelijk geeft”, geeft Mattheeuws aan. NSZ zal nu het arrest bestuderen

Mattheeuws roept politici nu op om niet in de fout te gaan en de tekst te willen aanpassen.  Onbelast bijverdienen blijft discriminerend en zorgt voor oneerlijke concurrente, ook in een lightversie.” Bovendien zou het zeer slecht overkomen in coronatijden of zelfs in de nasleep hiervan om zelfstandigen nog meer in de miserie te duwen door een oneerlijke concurrentie te voorzien”,  besluit Mattheeuws.

deel dit