Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ tevreden over tegemoetkoming handelshuur. “Verdere uitbreiding steunmaatregelen noodzakelijk”

NSZ tevreden over tegemoetkoming handelshuur. “Verdere uitbreiding steunmaatregelen noodzakelijk”


De Vlaamse regering kondigde aan de ondernemers tegemoet te komen die hun handelshuur niet kunnen betalen. Ondernemersorganisatie NSZ is tevreden met deze beslissing en met de uitbreiding van de win-winlening. “Het zal echter noodzakelijk zijn om bijkomende steunmaatregelen uit te werken voor het verlies van seizoensgebonden producten en bederfbare waren”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ.

Tevreden met tegemoetkoming handelshuur

De Vlaamse regering komt ondernemers tegemoet die hun handelshuur niet meer kunnen betalen. De overheid zal maximaal twee huurperiodes voorschieten, als de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt. De maatregel is geldig vanaf april. Als de verhuurder de huurgelden van april en/of mei kwijtscheldt, legt de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV geld op tafel voor de huur van de twee volgende maanden. Een goede zaak vindt NSZ.

Win-winlening

In Vlaanderen bestaat sinds 2006 de win-winlening. Via die lening kan iemand tot 50.000 euro lenen aan een bevriende ondernemer. De ontlener krijgt hiervoor 2,5 procent korting op zijn personenbelasting. Diegene die leent kan tot 200.000 euro lenen. Aangezien heel wat particulieren veel geld op hun spaarboekje hebben wordt de win-winlening uitgebreid tot 75.000 euro, in plaats van 50.000 euro. Een bedrijf kan met de win-winlening 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen.  Ook wordt de overheidswaarborg bij een faillissement uitgebreid van 30 naar 40 procent. “Dat is een goede zaak voor onze ondernemers die smeken om geld.”

Uitbreiding seizoensgebonden en bederfbare producten

Daarnaast pleit NSZ ervoor dat de Vlaamse regering werk maakt van een vergoeding voor bederfbare en seizoensgebonden producten. “Door de sluiting van de horeca zijn er heel veel producten bedorven geraakt. Ook geraken vele seizoensgebonden producten zoals kledij niet meer verkocht. Ook daarvoor vragen we aan de Vlaamse overheid om compensatiemaatregelen uit te werken”, stelt Mattheeuws voor.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

 

deel dit