Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ tevreden over beslissingen Veiligheidsraad: “We moeten er alles aan doen om sociaal-economisch bloedbad te vermijden.”

NSZ tevreden over beslissingen Veiligheidsraad: “We moeten er alles aan doen om sociaal-economisch bloedbad te vermijden.”


Brussel, 23 juli 2020 - Ondernemersorganisatie NSZ volgt de beslissingen die de Veiligheidsraad deze middag communiceerde. “De verplichting van de mondmaskers in de horeca, het registreren van klanten en de grotere rol van lokale burgemeesters zijn noodzakelijk willen we een tweede lockdown en een sociaal-economisch drama vermijden”, aldus NSZ. Toch is het jammer dat er niet meer mogelijkheden werden uitwerkt voor de evenementensector. Beurzen kunnen je veel veiliger georganiseerd worden  dan vele drukke trekpleisters. Verder vraagt NSZ meer duidelijkheid over de lokale lockdowns: “Wat betekent dit precies? Wat en welke zaken zullen dicht moeten? Wat doe je met mensen die pendelen tussen verschillende steden waar er een in lockdown geldt? Ten slotte wijst NSZ er nogmaals op dat er ook bijkomende compensatiemaatregelen moeten uitgewerkt worden.


Alles inzetten om tweede lockdown te vermijden

De Nationale Veiligheidsraad kwam donderdag opnieuw bijeen. NSZ volgt de beslissingen, maar wijst erop dat deze heel doordacht uitgewerkt en opgevolgd moet worden. “Voor de ondernemers zou een tweede lockdown een echte ramp betekenen. De uitbreiding van de mondmaskerplicht kan volgens NSZ  zeker helpen tegen de verdere verspreiding van het virus.”

Ook het bijhouden van de klantgegevens in de horecazaken is volgens NSZ een goede zaak. “Deze maatregelen moet echter wel beperkt blijven in de tijd en mogen niet leiden tot grote administratieve lasten. En de grotere beslissingsmacht van lokale burgemeesters kan er volgens NSZ ook voor zorgen dat er veel sneller en efficiënter gehandeld kan worden.

Beurzen veiliger dan drukke openbare plaatsen

NSZ betreurt wel dat de evenementensector niet aan bod is gekomen. Zo zijn er volgens NSZ veel openbare plekken waar het veel riskanter is dan op goed georganiseerde events zoals beurzen. “Tijdens officiële events kun je via een ticket perfect nagaan wie er wanneer aanwezig was en is de tracing dus veel beter mogelijk. De volgende beslissingen en eventuele versoepelingen voor de eventsector worden pas op 1 september genomen wat betekent dat er tegen dan heel veel ondernemers het bijltje er zullen moeten bij neerleggen. Er zijn dus absoluut extra garanties en steunmaatregelen nodig voor deze sector!”

Hoe ziet een lokale lockdown eruit?

Hoe wordt een lokale lockdown gedefinieerd? Moeten alle zaken dan opnieuw dicht of enkel bepaalde sectoren? Hoe ga je om met zaken die de straat ernaast in een andere gemeente liggen? Welke maatregelen moeten bedrijven hanteren voor werknemers die tussen verschillende steden moeten pendelen waarvan er één of enkele in lockdown zijn? Allemaal vragen die NSZ zo snel mogelijk beantwoord wil krijgen.
Tot slot geeft NSZ aan dat er voor de bedrijven die onder een ‘lokale lockdown’ zouden vallen ook compensaties moeten uitgewerkt worden. Zij zijn het slachtoffer van een situatie die zijzelf niet in de hand hebben.”

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit