Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ tevreden met uitstel solden en roept op tot solidariteit met retailsector om bloedbad te vermijden

NSZ tevreden met uitstel solden en roept op tot solidariteit met retailsector om bloedbad te vermijden


Brussel, 20 april - “Het uitstel van de solden is noodzakelijk willen we de retailsector redden”, reageert Christine Mattheeuws , voorzitter NSZ op de beslissing van de ministers Muylle en Ducarme om de solden uit te stellen tot augustus. “Maar het is bijzonder jammer dat er geen wettelijk kader komt om direct bij het heropenen van de winkels een sperperiode in te lassen”, gaat Mattheeuws verder. “We vrezen dat bij de heropening van de winkels de ketens elkaar de loef zullen afsteken om de consument met kortingen te lokken naar de zaak. Kleinhandelaars zullen noodgedwongen moeten volgen maar hebben, net voor de sluiting van de winkels, hun seizoensartikelen nauwelijks aan 100 procent kunnen verkopen.  Intussen zitten ze met een omzetdaling tussen de 75 procent en de 100 procent.  Als kleinhandelaars niet aan de volle prijs kunnen verkopen na de opening van de winkels, vrezen we een bloedbad in de sector. De sector heeft weinig reserves en de kleinhandelaars zullen uit de markt geduwd worden. NSZ vreest dat heel wat modehandelaars het einde van het jaar niet zullen halen. Daarom roept NSZ op tot solidariteit: als alle handelaars, groot en klein, hun gezond verstand gebruiken, elkaar niet de loef afsteken en aan de gewone prijzen verkopen na de heropening van de winkels, is er nog een overlevingskans. Anders vreest het NSZ dat in het najaar de deuren van de winkels terug dicht zullen gaan maar dan voor altijd, aldus nog Mattheeuws van NSZ.

“NSZ is tevreden met het uitstel van de solden”, meldt Christine Mattheeuws. We hadden hiertoe aangedrongen bij minister Muylle en bij minister Ducarme en werden gelukkig gehoord én gevolgd.

Maar het is bijzonder jammer dat er geen wettelijk kader komt om ook een bijkomende sperperiode in te lassen. “We vrezen dat bij de heropening de ketens elkaar de loef zullen afsteken om de consument met kortingen te lokken naar de zaak. Kleinhandelaars zullen noodgedwongen moeten volgen maar hebben, net voor de sluiting van de winkels, hun seizoensartikelen nauwelijks aan 100 procent kunnen verkopen.  Intussen zitten ze met een omzetdaling tussen de 75 procent en 100 procent. 

Als kleinhandelaars niet aan de volle prijs  kunnen verkopen na de opening van de winkels, vrezen we een bloedbad in de sector. De sector heeft weinig reserves en de kleinhandelaars zullen uit de markt geduwd worden. NSZ vreest dat heel wat modehandelaars het einde van het jaar niet zullen halen. Daarom roepen we op tot solidariteit tussen álle spelers om geen koppelverkoop of andere kortingen te voorzien. Als ketens zich niet aan de regels houden, zullen die bij het brede publiek gekend zijn als niet-solidaire ketens en dat zal de consument tot nadenken stemmen.

“NSZ is tevreden met het uitstel van de solden”, meldt Christine Mattheeuws. We hadden hiertoe aangedrongen bij minister Muylle en bij minister Ducarme en werden gelukkig gehoord én gevolgd.

Ook vraagt NSZ solidariteit bij de consument. “Deze crisis blaast de interesse in de lokale handel nieuw leven in. Dat is een bijzonder goede zaak. Die interesse en solidariteit moet er ook zijn en blijven voor de lokale retailzaken”, zegt Mattheeuws.

Campagne

NSZ vraagt de overheid om een campagne uit te tekenen om de shoppers, van zodra het mag, terug in de straat te krijgen en te wijzen op die solidariteit. “Willen we de lokale handel steunen dan betalen we met z’n allen de gewone prijs, anders zullen onze favoriete zaken het niet overleven. Het is van het grootste belang dat de sector opnieuw haar liquide middelen kan aanvullen. Als ketens niet  solidair zijn, moeten die bij het brede publiek gekend zijn als niet-solidaire ketens en dat moet de consument tot nadenken stemmen.


Permanente verschuiving

Aanvullend vraagt NSZ een permanente verschuiving van de solden naar augustus en februari. De seizoenen schuiven steeds meer op waardoor soldenperiodes in de maanden juli en januari niet te verantwoorden zijn. Dit is hét moment om hier verandering in te brengen. 

NSZ vraagt verder ook een oplossing voor de vaste kosten die lopen. Er is veel liggend kapitaal onder vorm van seizoensgebonden stocks. Intussen komen de nieuwe collecties binnen die ook moeten betaald worden maar het ontbreekt de handelaars aan liquide middelen. NSZ zegt mee te zullen denken over  maatregelen om hiervoor bij de leveranciers en de banken een oplossing te vinden.

Info en vragen
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit