Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ steunt wetsvoorstel om administratieve rompslomp af te schaffen voor winkeliers met fruitpers

NSZ steunt wetsvoorstel om administratieve rompslomp af te schaffen voor winkeliers met fruitpers


Brussel, 14 januari - Wil je als winkelier vandaag versgeperst fruitsap aanbieden in je winkel dan moet je een blanco strafblad kunnen voorleggen, een vergunning accijnsinrichting invullen, bijhouden hoeveel je op voorraad hebt, doorgeven hoeveel hectoliters je verkocht hebt, verpakkingsheffing betalen, een waarborg van 500 euro betalen … “Onze winkeliers staan administratief al heel zwaar onder druk”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “Deze regelgeving is pure Kafka. NSZ ondersteunt dan ook het wetsvoorstel van Open Vld-Kamerlid Christian Leysen die zo de administratieve formaliteiten rond het gebruik van fruitpersen wil schrappen.”

Vandaag worden vers geperste vruchtensappen in de wet beschouwd als alcoholvrije dranken. Daarom moet de winkelier voldoen aan heel wat administratieve verplichtingen. Zo moet die een uittreksel van het strafregister voorleggen en een waarborg van 500 euro betalen. “De administratieve formaliteiten hierrond zijn compleet absurd”, zegt Mattheeuws. NSZ peilde onlangs bij 1421 ondernemers naar de thema’s die Vlaamse ondernemers het meest problemen bezorgen. Met stip op één staat te veel administratie (38%).

“De administratieve rompslomp kost winkeliers heel veel tijd en geld. Bovendien riskeren ze ook een boete als ze niet in orde zijn.  Als het over fruitpersen gaat, moeten we het inderdaad niet moeilijker maken dan het al is. NSZ steunt in het kader van de administratieve vereenvoudiging dan ook het wetsvoorstel van Christian Leysen.”

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit