Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ reageert op voorstel Sofie Bracke: “Stimuleer digitaal en cashless betalen in plaats van te verplichten.”

NSZ reageert op voorstel Sofie Bracke: “Stimuleer digitaal en cashless betalen in plaats van te verplichten.”

“NSZ is voorstander van meer cashless betalingen, maar er bestaat vandaag nog altijd heel veel onduidelijkheid over de kosten en de meest efficiënte mogelijkheden. Het betaalsysteem dat voor de ene horecazaak interessant is, is dat niet per se voor een andere zaak”, reageert Christine Mattheeuws op het voorstel van Sofie Bracke. De Gentse schepen stelde in haar beleidsnota voor om digitale of cashless betalingen te verplichten bij horecazaken met een terras op openbaar domein. “De kosten voor digitale betalingen zijn voor de handelaar nog steeds te groot. NSZ stelt daarom voor om de huur van de terminal, de abonnements- en transactiekosten verhoogd fiscaal aftrekbaar te maken. We vragen ook veel meer transparantie over de verschillende soorten tarieven en abonnementen naar analogie met de energieleveranciers. Daar krijg je op maat te zien welke formule het meest interessant is. Nu is er een wildgroei aan formules die voor niemand honderd procent transparant is.”

Ondernemersorganisatie NSZ gaf eerder al aan voorstander te zijn van ‘less cash’. Mattheeuws: “Digitaal of cashless betalen moet worden gestimuleerd, niet verplicht. Het is onduidelijk welke systemen en formules er allemaal bestaan en de kosten liggen te hoog. Zorg er in de eerste plaats voor dat er transparantie is tussen de verschillende soorten abonnementen en betaalsystemen. Nu is het voor niemand duidelijk welke formule en welk betaalsysteem het meest efficiënt is voor de horecazaak. Willen we het digitaal betalen stimuleren, dan moeten ook de kosten omlaag. Dat kan door digitale betaalsystemen fiscaal interessanter te maken.”

Wildgroei aan formules

Ten eerste is er volgens NSZ heel veel onduidelijkheid over de verschillende tarieven en abonnementen. Heel veel handelaars zijn niet op de hoogte van welke leverancier en welke formule het meest voordelig is. Dat is een extra drempel om te worden overtuigd. NSZ vraagt daarom om te bekijken of er een soortgelijk systeem kan worden ingevoerd zoals dat bestaat bij de energieleveranciers.

Digitaal of cashless betalen moet worden gestimuleerd, niet verplicht. Het is onduidelijk welke systemen en formules er allemaal bestaan en de kosten liggen te hoog.

“Bij de energieleveranciers voorziet het akkoord dat de leveranciers met de VREG hebben afgesloten dat de leverancier er streng moet op toezien dat steeds alle relevante prijselementen worden vermeld en moet altijd het goedkoopste tarief worden gecommuniceerd. Ook moeten alle leveranciers de mogelijkheid bieden om op hun website een prijssimulatie te doen.”

“De onduidelijkheid over de verschillende formules is bij vele handelaars echt een rem om in te tekenen op een digitaal systeem”, verklaart Mattheeuws. “Als je dit nu verplicht, riskeren velen nodeloze kosten te maken. Om iedereen te stimuleren is het noodzakelijk dat alle tarieven transparant zijn, net zoals dat het geval is bij de energieleveranciers.”

NSZ wil fiscale voordelen over de hele lijn

Ten tweede zijn de huidige prijzen nog altijd erg hoog. Als de overheid elektronisch betalen om veiligheids- en andere redenen belangrijk vindt, dan moet ze dit ook stimuleren”, aldus NSZ.

Tot 31 december 2019 kon een handelaar de aankoop van digitale betaalsystemen tot 120 procentverhoogd fiscaal inbrengen als digitale investering. Mattheeuws: “Deze maatregel liep enkel tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019.” NSZ wil dat deze maatregel verlengd wordt én dat deze wordt uitgebreid. Mattheeuws: “Naast de aankoop van een toestel zijn er nog de abonnements- en transactiekosten. De overheid moet ervoor zorgen dat ook deze kosten beperkt worden, wil ze het digitaal betalen bij de handelaars beter stimuleren. De overheid moet ook deze kosten tot 120 procent fiscaal aftrekbaar maken, net zoals nu het geval is bij veiligheidsinvesteringen zoals de kosten om een bewakingsonderneming in te schakelen. Dit kan perfect onder dezelfde categorie worden opgenomen. Digitale betaalsystemen zorgen voor minder cash, wat een pak veiliger is voor iedereen,” benadrukt Mattheeuws.

“NSZ wil meer cashless betalingen. Dat betekent echter niet dat cashbetalingen niet meer mogelijk zouden zijn. Stimuleer op alle vlak het digitaal betalen, dan krijgt men automatisch less cash”, aldus Mattheeuws.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit