Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ reageert op resolutie CD&V: “Zonnebankcentra sluiten is brug te ver”

NSZ reageert op resolutie CD&V: “Zonnebankcentra sluiten is brug te ver”


Brussel, 22 juni 2020 – CD&V dient een resolutie in die de regering oproept om de commerciële exploitatie van zonnebanken en de verkoop van zonnebanken aan particulieren te verbieden. “Er gelden strengen regels voor de zonnebankcentra. Wie zich daar niet aan houdt, moet gesanctioneerd worden”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ. “Maar waarom zouden we een hele sector met meer dan 700 ondernemingen volledig sluiten door cowboys die de regels niet naleven? Bovendien wijst de organisatie erop dat het wansmakelijk is klanten te doen geloven dat de meerderheid van zonnecentra de gezondheidsregels aan hun laars lappen. Een pak ondernemers hebben het laatste jaar een pv gekregen omdat ze niet in orde waren met de administratieve formaliteiten. “We keuren dat niet goed, maar dat is nog iets anders dan te zeggen dat ‘de’ sector de gezondheidsregels aan zijn laars lapt en dus maar moeten sluiten.  Dat is een brug te ver! ”

Dankzij de technologie kunnen zonnebankcentra het huidtype en de huidgevoeligheid van de gebruiker meten. “Op vraag van de overheid hebben de centra fors geïnvesteerd in beschermende technologie. Er gelden daarover strenge richtlijnen en dat is terecht”, aldus Mattheeuws. “Dat er enkelingen zijn die zich niet aan de regels houden, dat betreuren wij. Het gaat over de gezondheid van mensen, dus wie de kantjes ervan afrijdt, moet gesanctioneerd worden. Bovendien moet alles in een de juiste proportie worden bekeken: het niet uithangen van een KBO-nummer of gegevens van een onthaalbediende is nog iets anders dan te zware lampen gebruiken of de stralingsintensiteit overschrijden.

Na een periode van verplichte investeringen een totaalverbod voorstellen is werkelijk een toonbeeld van hoe je een sector doodknijpt.

“Maar waarom zou je daarvoor een volledige sector met meer dan 700 ondernemingen sluiten? Na een periode van verplichte investeringen een totaalverbod voorstellen is werkelijk een toonbeeld van hoe je een sector doodknijpt. Dat is absoluut een brug te ver! Zullen we dan meteen ook reizen naar het zuiden verbieden of alle mensen die geen zonnecrème gebruiken op de bon slingeren”, vraagt de NSZ-voorzitter zich af.

In plaats van een totaalverbod pleit NSZ voor meer gerichte controles en duidelijke richtlijnen bij zonnecentra zodat de cowboys die de regels niet naleven eruit worden gefilterd. De wetgeving is zeker ook na uitspraken van de Raad van State meermaals gewijzigd waardoor heel wat uitbaters nu menen dat nu heel veel is toegelaten. Het zou niet slecht zijn dat de FOD-economie preventief een campagne opzet om de uitbaters en het brede publiek te wijzen op wat mag en vooral op wat niet mag.

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit