Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ reageert op daling sancties VDAB

Brussel, 11 oktober 2019 - “Koken kost geld”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ op het nieuws dat de VDAB voor het tweede jaar op rij minder sancties oplegde aan werkonwillige werkzoekenden. “Het is noodzakelijk dat de ambities van de Vlaamse regering om de komende jaren 120.000 extra Vlamingen aan het werk te krijgen worden gehaald. De Vlaamse regering schakelt daarvoor de VDAB in als regisseur om én te begeleiden én te sanctioneren, daarbij komt nog de extra focus van de opvolging van inactieven. “Het is duidelijk dat er efficiënter moet worden gewerkt en er meer middelen moeten komen om de beoogde resultaten te kunnen halen, anders komen de VDAB en de ambities van Vlaanderen in het gedrang.”

Frustrerende situatie

“Willen we meer mensen aan het werk krijgen, zoals de regering belooft, dan is het noodzakelijk om de werkzoekende te sanctioneren die te weinig hun best doen om werk te vinden of onvoldoende meewerkten aan hun begeleiding naar aan job”, zegt Mattheeuws. “Het is verontrustend en frustrerend om te zien dat de VDAB momenteel niet meer kan volgen. Vooral als je weet dat de VDAB volgens het regeerakkoord straks wordt ingeschakeld als ‘regisseur van het volledige activeringsbeleid’. Dat betekent dat de VDAB tien keer meer mensen in het oog zal moeten houden. “De groep inactieven beschikt over heel veel potentieel en het is noodzakelijk dat we die zo veel mogelijk kunnen activeren. Maar daarvoor moeten de controles efficiënter kunnen gebeuren en moeten er extra middelen komen”, gaat Mattheeuws verder.

“Het is duidelijk dat er efficiënter moet worden gewerkt en er meer middelen moeten komen om de beoogde resultaten te kunnen halen, anders komen de VDAB en de ambities van Vlaanderen in het gedrang.”

Extra rol maar geen middelen

Tot begin 2016 stond de federale RVA in voor het uitdelen van de sancties aan werkonwillige werkzoekenden, erna werd die taak overgeheveld naar de VDAB, wat tot deze problematiek leidde. “Het regeerakkoord wil nu ook de begeleiding volledig verschuiven naar de VDAB. Dat baart ons zorgen, zegt Mattheeuws. “Het is duidelijk dat er nu al te veel werk op de plank ligt voor de VDAB. Een extra rol toebedeeld krijgen is volgens NSZ dan ook zeer onrealistisch als er geen middelen tegenover staan. Willen we de Vlaamse werkzaamheidsgraad naar 80 procent opkrikken dan moet de regering daarvoor haar verantwoordelijkheid opnemen en zorgen dat de VDAB de haar toegewezen taken naar behoren kan vervullen , besluit Mattheeuws.

Meer info
Stefaan Gruyaert - Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57 

deel dit