Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ reageert op berichten misbruik steunmaatregelen: “Slag in het gezicht van duizenden ondernemers”

NSZ reageert op berichten misbruik steunmaatregelen: “Slag in het gezicht van duizenden ondernemers”


Brussel, 5 juni 2020 - “De Vlaamse en federale steunmaatregelen zijn absoluut noodzakelijk om honderdduizenden ondernemingen te redden en onze economie zo goed mogelijk draaiende te houden. Suggereren dat de steun een leuk extraatje zou zijn, dat is een slag in gezicht van velen zelfstandigen en vooral van diegene die deze crisis niet zullen overleven.” Christine Mattheeuws van ondernemersorganisatie NSZ reageert daarmee op berichten over mogelijk misbruik van de steunmaatregelen. “De Vlaamse en de federale regering hebben gekozen voor een forfaitair systeem met snelle uitbetaling. “Dit was een juiste keuze en hebben ervoor gezorgd dat ondernemers niet lang hebben moeten wachten op hun centen. De noodzakelijke reddingsboeien met snelle uitbetaling zullen hopelijk honderdduizenden zelfstandigen van het faillissement vrijwaren”, aldus Mattheeuws.

Snel en eenvoudig systeem

In Vlaanderen kunnen ondernemingen tijdens de coronacrisis een beroep doen op enkele steunmaatregelen zoals de hinderpremie, de compensatiepremie en het overbruggingsrecht. “Vlaanderen heeft gekozen voor een forfaitair en eenvoudig systeem. Zo konden de uitbetalingen vrij snel gebeuren. Dat is wat ondernemingen in moeilijkheden heeft gered. Weken moeten wachten op steun zou nefast geweest zijn want de vaste kosten bleven uiteraard doorlopen, denk daarbij bijvoorbeeld aan de huur van panden, die worden ook niet on hold geplaatst.

Suggereren dat de steun een leuk extraatje zou zijn, dat is een slag in gezicht van velen zelfstandigen en vooral van diegene die deze crisis niet zullen overleven

Meer dan de helft van de ondernemers had op een bepaald moment liquiditeitsproblemen, zelfs met steun. Ze konden hun facturen en lopende kosten niet meer betalen. “Kom mij dan niet zeggen dat we nog langer hadden moeten wachten met de uitbetaling. De regeringen in ons land hadden op sommige momenten beter kunnen communiceren, dat is waar. Maar één ding is zeker: over de premies en de steunmaatregelen in het algemeen is wel goed nagedacht. We zien trouwens het verschil met Brussel en Wallonië. 6000 Waalse ondernemingen hebben nog steeds hun hinderpremie niet ontvangen en gaan veel sneller de dieperik in.”

Redden wat er te redden valt

Het was en is ook de bedoeling van deze regeringen om ondernemers aan te moedigen om te blijven werken. Het kan toch niet dat als je een beetje werkte, je plots geen recht meer zou hebben op sommige premies of steunmaatregelen, want anders zou de economie volledig zijn stilgevallen. Zo werd al snel toegelaten in sommige sectoren om take-away en leveringen te organiseren om recht te hebben op een hinderpremie en om slechts 7 dagen  per maand gesloten te blijven om bijvoorbeeld recht te hebben op het overbruggingsrecht.

Zelfstandigen hebben gered wat er te redden viel en dat verdient veel respect

“Zelfstandigen hebben gered wat er te redden viel en dat verdient veel respect. De steunmaatregelen waren een extra stimulans om mensen aan het werk te houden en de economie te laten draaien. Enkel op die manier zullen honderdduizenden ondernemingen ook op lange termijn actief kunnen blijven.

“Dat ondernemers van deze periode gebruik maakten om taken uit te voeren waar ze anders de tijd niet voor hebben, is niet meer dan normaal. Ik denk niet dat iemand het kwalijk zou nemen mocht een werkloze werknemer grote kuis houden, maar een zelfstandige die zijn hangar op orde zet dat is voor velen bijna een misdaad”, reageert Mattheeuws.

Slag in het gezicht

De crisis raakt iedereen en zal nog op lange termijn zeer zware gevolgen hebben. Nu suggereren dat de steunmaatregelen vooral een leuk extraatje zou zijn, is een slag in het gezicht voor de overgrote meerderheid van de ondernemers die er 100 procent recht op hebben en vooral van diegene deze crisis niet zullen overleven. Trouwens diegenen die geen recht hadden op de hinderpremie moeten die premie terugbetalen want nu lopen de controles langs Vlaamse kant.”  Er zullen verdere controles volgen en malafide activiteiten moeten bestraft worden”,  zegt Mattheeuws.

“Onze economie heeft steunmaatregelen nodig willen we het aantal faillissementen beperken, want het zal nu al een rampjaar worden. “Laat ons nu vooral geen discussie voeren over enkele creatieve zelfstandigen, maar laat ons vooral nagaan hoe we de economie en de zelfstandigen kunnen redden. Geloof me: de huidige steunmaatregelen volstaan nog niet. En voor de non-believers? Laat ons het einde van het jaar eens de schade opmeten met de stijging van het aantal faillissementen. Want het is niet met geld in de zakken dat men failliet gaat”, besluit Mattheeuws.

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit